Pilgrimsvandring

Att pilgrimsvandra är att gå mot ett yttre och ett inre mål, med avsikten att till exempel komma bort ett tag, att besöka en helig plats eller att få tid för reflektion. Ordet pilgrim har ett latinskt ursprung, där det betyder ”främling”, vilket man är när man ger sig ut på sin vandring då också det nya man möter blir främmande.

 

 

Pilgrimens sju nyckelord

Den moderna pilgrimen har getts sju nyckelord, som också beskriver den utrustning som pilgrimen har. Dessa ord är frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. Den utrustning som pilgrimen har kan kopplas ihop med dessa ord, som till exempel vandringsstaven som står för frihet och tältet som står för enkelhet. Vanliga symboler för pilgrimer är pilgrimsmusslan, en mussla som finns i medelhavet och som pilgrimer förr i tiden tog med sig hem för att visa hur långt bort man varit, och korset som man bär runt halsen som står för andligheten och relationen till sin högre makt. Man kan ofta se pilgrimer ha dessa symboler fästa på sin ryggsäck eller hängande runt halsen.

 

 

Pilgrimsleder i Sverige och Skandinavien

En pilgrimsled är en väg som leder till en helig plats av något slag, eller en väg som knyter liknande platser samman. Det finns ett stort antal pilgrimsleder runt om i Sverige, Europa och resten av världen, och det finns leder som är mycket långa och leder som är kortare och inte så krävande, vilket gör att man kan välja den nivå som passar ens fysiska förutsättningar och mål. Ibland kan man ta sig fram på leden även på cykel, och om man vill kan man välja att åka vissa sträckor med bil. Längst med pilgrimslederna brukar det finnas möjlighet till övernattning, antingen på vandrarhem eller som tältplatser vid sidan om leden. En del pilgrimsleder i Skandinavien är utmärkta med ett speciellt pilgrimsmärke i form av sevärdhetsmärket och Olofskorset i samma symbol, och detta betyder att leden har anknytning till St Olovstraditionen. Olof var en kung i Norge på 1000-talet, som senare blev helgonförklarad. St Olof har bland annat fått St Olavsleden uppkallad efter sig, vilket är en omkring 56 mil lång led som räknas som Skandinaviens motsvarighet till caminon Santiago de Compostela. St Olavsleden går mellan Trondheim i Norge och Selånger i Sverige.

 

 

Pilgrimscentrum i Vadstena

I Sverige finns det ett stort antal pilgrimsleder, och några av de mest kända är tidigare nämnda St Olavsleden samt Franciskusleden vid Vättern. Franciskusleden är 93 km lång och sträcker sig från Jönköping till Alvastra, där Klosterleden tar vid som leder vidare till Vadstena. Vadstena är ett välkänt pilgrimsmål i världen, och besöks av omkring 40 000 pilgrimer varje år. I Vadstena finns Pilgrimscentrum, som fungerar som ett center i Sverige för pilgrimer. Pilgrimscentrum drivs av Svenska Kyrkan, men välkomnar pilgrimer från hela världen oavsett tro och livsåskådning. På Pilgrimscentrum finns bland annat en mindre butik, ett café samt möjlighet till sovplats. I Vadstena finns ett kloster där Birgittasystrarna verkar, som även har samarbete med Pilgrimscentrum och som erbjuder bland annat sovplatser. Vid Pilgrimscentrum ligger Klosterkyrkan, som är det slutgiltiga målet för de pilgrimer som vandrar till Vadstena. Klosterkyrkan i Vadstena är en av de största medeltida kyrkorna i Sverige, och här hålls bland annat pilgrimsmässor och böner under dagen. Utanför Klosterkyrkan och Pilgrimscentrum finns en klosterträdgård, som är känd för alla sina klosterliljor som man kan se blomma på våren.

 

Organiserad pilgrimsvandring

Om man vill kan man välja att gå en organiserad pilgrimsvandring, och man går då en bestämd sträcka tillsammans med andra pilgrimer. Svenska Kyrkan anordnar många pilgrimsvandringar runt om i Sverige varje år, och dessa pilgrimsvandringar har också ett större inslag av böner, gudstjänster och sånger. En typisk pilgrimsvandring arrangerad av Svenska Kyrkan brukar innehålla en morgonbön i samband med frukost samt en avfärdsbön i ring innan man börjar sin vandring. Ibland får man något ord man kan meditera och reflektera kring under sin vandring som man sedan pratar om i gruppen när man tar paus, och ibland läser någon ett stycke ur en pilgrimsbok eller bibeln. Under vandringen erbjuds både stunder för samtal och för tystnad. En dagsvandring brukar pågå mellan omkring kl 9 och 16, med flera raster och stopp. Vid ankomst till målet brukar man be en ankomstbön, och efter middagen en aftonbön. På kvällen är det vanligt att de som vill delar sina tankar och upplevelser från dagen.

 

 

Packning som pilgrim

Det bästa rådet man kan ge vid packning inför en pilgrimsvandring är att packa så lätt som möjligt. Något man kan försöka gå efter är att inte packa mer än 1/10 av sin vikt. Ryggsäcken och all packning kommer man att behöva bära under hela vandringen, vilket är självklart men samtidigt lätt att glömma bort innebörden av. En ryggsäck på 40-50 liter räcker för de flesta. Det är viktigt att man går med ryggsäcken på sig innan man ger sig iväg, för att se så att den sitter bra och för att vänja sig vid tyngden och känna av om man måste ta ur något.

En av de viktigaste sakerna att ha med sig är ett par bra skor, som är väl ingångna. Kängor kan vara skönt då de ger stöd för foten, men kan bli för varma om man vandrar under sommaren. Ett tips är att ta en något större storlek på skorna än vad man brukar ha, då fötterna lätt svullnar under långa vandringsdagar.

Övriga saker att ha med kan vara:

  • Vattenflaska
  • En sovsäck i lätt material, eventuellt lätt lakan (i exempelvis silke)
  • Underkläder, t-shirt, byxor, långärmad tröja, jacka/regnponcho och strumpor. Allt bör vara i lätt material, vilket gör packningen lättare men som också gör att plaggen torkar snabbare efter tvätt. Det kan vara kul att ha med sig ett plagg som man känner sig lite finare i, då det ofta blir middagar på kvällarna då man kan vilja ha på sig något roliga än dagens vandringskläder. Om man vill kan det också vara användbart att ha med sig exempelvis flip-flops, för att ha på kvällarna och när man duschar. Vid kyligare väder kan vantar vara skönt att ha med sig.
  • Handduk i lätt material
  • Tvättmedel
  • Hygienartiklar i små förpackningar, plåster, skoskavsplåster, värktabletter, myggmedel, solkräm, ev öronproppar.
  • Mobiltelefon och laddare, i säkerhetssyfte. Kan också vara bra om man träffar på några under vägen som man vill hålla kontakten med under vandringen.
  • Liten anteckningsbok och penna
  • Karta, ev guidebok (som man kan få räkna med att behöva göra sig av med ganska snart)
  • Ev vandringsstav
  • Ficklampa/pannlampa
  • Pengar, pass, sjukförsäkringskort, kontokort

 

 

Förberedelser inför en pilgrimsvandring

Att pilgrimsvandra en längre sträcka, såsom camino Santiago de Compostela, kräver en del förberedelser, åtminstone om man vill minimera risken för skador. Det kan vara klokt att försöka få upp en hyfsad grundkondition innan vandringen, och man bör provvandra flertal sträckor i olika längd innan man ger sig iväg. I början kan man vandra utan ryggsäck, för att sedan ha den med och fylla den lite i taget inför varje provvandring. Till slut kan man prova att vandra med full packning, och det kan säkert vara så att man då inser att man har tagit med sig för mycket packning.

Man säger att det tar omkring 100 km innan ens skor har format sig efter ens fötter, vilket är värt att tänka på inför pilgrimsvandringar. Att köpa nya vandringsskor dagen innan man ska vandra är därför ingen bra idé. Det kan också vara bra att provvandra i de kläder som man planerar att ha med sig, för att se hur de sitter och hur varma de är.

En annan del i förberedelsen inför vandringen är att läsa på ordentligt om vandringsleden och dess terräng, möjligheterna till övernattning samt eventuella tips och saker som man bör veta om och tänka på. Mycket information går att hitta på internet, genom bloggar, forum och hemsidor men också genom böcker.

 

Att tänka på under vandringen

  • Då tillfälle ges, stanna gärna och doppa fötterna i vattendrag och liknande under vandringen. Detta för att ge skön svalka, men också för att få ner svullnaden på fötterna efter många timmars vandring.
  • Har du packat för mycket? Se om du kan lämna det du inte behöver på ett härbärge, eller skicka det med post till ett postkontor på din slutdestination om det är något viktigt som du inte vill ge bort.
  • Försök att komma iväg så tidigt som möjligt. Många tycker att det är bättre att utnyttja morgonens tidiga timmar till att vandra då det ännu är svalt, för att istället komma fram i god tid innan eftermiddagssolen blir för stark och krafterna börjar ta slut.
  • Se till att dricka mycket vatten, även om du känner att du inte behöver det. Kroppen gör av med mer vätska än man tror, och att hålla vätskenivån stabil i i kroppen förhindrar skador i bland annat muskler och ligament.
  • Gå inte ut för hårt i början, och känn efter i din kropp hur det känns. Känner du att det tar emot att gå den sträcka som du planerat för dagen, se om du kan dela upp den på två dagar istället. Gå inte långa sträckor eller i snabbt tempo för att bevisa något eller för att hänga med i någon annans tempo. Du är på vandringen för din skull och du vandrar i den takt som passar dig bäst.