Mt Shasta, USA

I norra Kalifornien i USA, vid gränsen mot delstaten Oregon, ligger det mytomspunna berget Shasta. Berget ses av en del som en av de mest vördade platserna på jorden, då berget bland annat sägs ligga vid en av jordens största chakrapunkter. De flesta säger att berget representerar rotchakrat, medan andra säger att det egentligen står för kronchakrat och att det blandats ihop med rotchakrat då Shasta också representeras av det åttonde chakrat som knyter samman rotchakrat och kronchakrat.

Förutom att vara ett av jordens chakran så tros berget också ligga vid en av de starkaste energipunkterna som finns på jorden, där energin rör sig som i en virvelström. De speciella molnformationerna som ibland kan skapas ovanför berget ses av vissa som tecken på just detta. Berget är föremål för många olika sägner och legender, och det finns bland annat de som tror att platsen har kopplingar till den sjunkna staden Lemuria. Det finns också de som säger att berget är en av de platser på jorden som möjliggör kontakt från andra planeter, tack vare dess starka och speciella energier.

Shasta tillhör en bergskedja men ligger fysiskt för sig självt med platt landskap runt omkring, vilket inte är helt vanligt. Berget är en vulkan som räknas som aktiv, och hade sitt senaste utbrott för drygt 200 år sedan. Bergets topp ligger omkring 3000 meter över den omgivande marken, och berget går relativt enkelt att bestiga för vana klättrare. Bergsbestigningen sker främst under sommartid, och under vintern brukar turister komma till området för att åka skidor. Nedanför berget ligger en stad med samma namn med drygt 3000 invånare, där många har ett andligt intresse vilket också präglar staden. Under 1800-talet bodde olika indianstammar vid bergets fot, då de såg berget som heligt.

Om man inte vill vandra uppför berget kan man åka vackra bilvägar i området eller upptäcka platsen med cykel, och det finns också flera arrangerade turer med olika inriktningar att boka in sig på. Ett exempel på arrangerade turer är Shasta Vortex Adventures, som bland annat erbjuder guidade turer till flera heliga platser på berget.

Närmaste flygplats från Shasta är Jackson County i Medford, Oregon, vilken man når enklast med flyg från bland annat Seattle eller San Francisco. Om man flyger direkt från Sverige sker ofta en mellanlandning i Amsterdam innan man åker vidare till någon av städerna i USA. Det finns flera hotell och resorter i området kring berget, och även flera retreat- och spaanläggningar. Nedanför berget finns också ett buddistiskt kloster som erbjuder retreats av olika slag.