Omberg, Borghamn

Natursköna Omberg

Vid den östgötska slätten i närheten av den vackra staden Vadstena ligger berget Omberg. Omberg tillhör ett område som klassas som ekopark, och här finns en fantastisk natur med bland annat jätteekar, vackra orkidéer och storslagen utsikt ut över Vättern och det omgivande landskapet.

På Omberg finns många fina vandringsleder, och i anslutning till berget finns också ett trevligt vandrarhem med fik och information om omgivningen.

Den högsta punkten på Omberg heter Hjässan, och här kan man gå upp i ett torn och få en mycket vacker utsikt ut över det östgötska landskapet med vindkraftverk, skogar och vatten. Omberg går att besöka året om, men är som allra vackrast under vår och sommar, då växtligheten är som grönast.

I området kring Omberg bor många konstnärer, som finner sin inspiration i naturen och de speciella energier som sägs finnas vid berget.

 

Alvastra klosterruin

Inte långt från Omberg ligger Alvastra klosterruin, som också är väl värt ett besök. Klostret grundades på 1000-talet av munkar från ett franskt kloster, och klostret var i drift ända fram till 1500-talet. Idag finns bara ruinerna kvar, men man kan få en bild av hur klostret såg ut genom att gå mellan de ruiner som finns kvar av väggarna, och inte minst så kan man njuta av den vackra naturen som klostret ligger i. På sommaren lyser gräsmattan grönt mellan och runt om ruinerna, och den lilla sjön vid sidan av klostret ligger spegelblank under de stilla sommardagarna. Även här sägs energin vara speciell, och vissa påstår att en stark energilinje korsar det stora trädet strax intill ruinerna.

Det är flera som väljer att gifta sig vid klosteruinen, och det är också en vacker och fridfull plats för meditation och avkoppling.

 

Klosterliv i Vadstena

I närheten av Omberg och Alvastra kloster ligger staden Vadstena, som ligger precis vid Vätterns östra strand. Vadstena är en gammal stad vilket man kan se på husen och de smala gatorna, och staden är ett populärt besöksmål för turister under sommaren. Vadstena är också ett känt stopp för pilgrimsvandrare, inte bara från Sverige, som gör ett besök i mäktiga Vadstena klosterkyrka. Inte långt därifrån ligger även S:t Birgittas kloster, som är hem för Birgittasystrarna. Här finns också Vadstena klosterhotell, för den som vill bo på ett lite annorlunda hotell i mycket vacker miljö.

 

Fågelskådning vid Tåkern

I samma område ligger sjön Tåkern, och förutom att fågelskåda kan man här också gå vackra promenadvägar i området och lära sig mer om djurlivet och växtligheten vid Tåkerns naturum.