Rila, Bulgarien

Rila är namnet på den bergskedja som ligger i sydvästra Bulgarien. Bulgarien är känt för sina många kraftplatser och energicentrum, och Rilabergen är det område som är mest känt och som också anses ha som mest kraftfulla energier. Energierna här anses av många besökare vara väldigt positiva och kärleksfulla, och många säger sig kunna känna av dem när de är i området. En del som har övernattat i Rilabergen säger sig också ha haft märkliga och livliga drömmar under sin vistelse.

En av Bulgariens största spirituella profeter Beinsa Douno (1864-1944) höll lektioner inom bland annat esoteriska ämnen under sin levnad, och verkade till stor del i området kring Rilabergen. Beinsa Douno grundade rörelsen Universal White Brotherhood, vilket är en andlig rörelse som är verksam än idag.

Rörelsens anhängare träffas vid Rilabergen den 19 augusti varje år (vilket är nyår enligt rörelsens kalender), för att utföra den speciella ceremonin kallad Paneurhythmy där man rör sig i en slags långsam dans. Dansen utförs tidigt på morgonen vid soluppgången, och man rör sig till en musik skapad av Beinsa Douno och alla som är med är klädda i vitt. Dansen utförs i cirklar, där man två och två utför olika rörelser med syfte att harmonisera med naturens och universums rytm. Man tror att den kosmiska energin är som störst och som mest renande i området kring sjöarna under just 19 augusti, och att ceremonin då kan fungera som en kanal för att sprida denna energi över jorden.

Enligt vetenskapliga undersökningar har man kunnat se att denna speciella dans faktiskt har positiva effekter på människans hälsa, och under Beinsa Dounos levnad kunde man studera denna dans på skolan i huvudstaden Sofia. Bland annat ska den kunna förbättra balans och uthållighet, och de som utövar den säger också att den bland annat ger ökad koncentration, bättre blodcirkulation och andning och en bättre fysisk, psykisk och själslig hälsa.

 

Rilas sju sjöar

I Rilabergen finns sju sjöar på olika nivåer i bergskedjan, och dessa sjöar är kända för sitt rena, klara vatten och för de starka energier som sägs finnas i området där de är belägna. Sjöarnas namn kommer av bland annat dess utseende, vilket gäller ”The Kidney” som är formad som en njure och ”The Trefoil” vars oregelbundna form ser ut som en fyrklöver. ”The Eye” har en oval form och är den djupaste av sjöarna medan ”The Tear” har det klaraste vattnet. ”The Twin” är formad som ett timglas, och när vattennivån är som lägst delas den upp i två sjöar. ”The Fish Lake” är den sjö som är mest grund, och ”The Lower Lake” är den sjö som ligger längst ner i bergskedjan. ”The Kidney Lake” är den plats där anhängarna till Universal White Bortherhood samlas för att utöva sina ceremonier.

Alla sjöar är förbundna med varandra genom mindre strömmar, som bland annat små vattenfall. Sjöarna är Bulgariens mest besökta turistmål, och många kommer hit för att vandra i den vackra naturen och känna in områdets energier. Bästa tiden att besöka Rilabergen och dess sjöar är i juli och augusti, då sjöarna ofta är täckta av stora ismassor under resterande del av året.

 

Ta sig hit

För att ta sig till Rilabergen kan man flyga från Sverige till huvudstaden Sofia, för att sedan ta sig vidare med hyrbil, taxi eller buss till staden Dupnitsa och till sist till skidresorten Sapareva Banya. Sapareva Banya ligger vid bergkedjans norra fot, omkring 10 mil från Sofia, och härifrån kan man enkelt ta sig till Rilabergens sju sjöar. Det finns också arrangerade resor att boka till Rilabergen.

Rilabergen besöks årligen av ett stort antal turister, och det finns många vandringsleder i området och också möjlighet till övernattning. Många besöker också Rila Monastery som ligger i närheten av bergskedjan, vilket ses som en av de viktigaste spirituella, kulturella och historiska platserna i hela Bulgarien. Många besöker också de märkliga sandstensformationerna i staden Stob, som ligger i den västra delen av Rilabergen.