Uluru, även kallat Ayers Rock, är namnet på det karaktäristiska berg som ligger i mellersta delen av Australien, och som också är ett av landets mest kända landmärken. Berget är känt för bland annat sin säregna form, som har bildats långsamt under miljontals år. Berget tillhörde från början en större bergskedja, och är idag det sista som är kvar av den och står därför isolerad i det platta ökenlandskapet. Berget tros vara över 500 miljoner år gammalt och låg från början under vatten, och är idag nästan fyra kilometer långt och 2 kilometer brett med en höjd på ungefär 350 meter ovanför omgivande mark. Det tros också fortsätta omkring 2,5 kilometer ner i marken. Uluru är en av de största monoliterna i världen, och består av bland annat sandsten som ser ut att ändra färg under olika delar av dagen beroende på bland annat hur solen står. Vid soluppgång och solnedgång framstår bergets färger som extra speciella, och solnedgången är den mest populära tiden att besöka platsen på.
Ett heligt berg med lång historia
Ordet Uluru kommer från det språk som de aboriginer talar som bor i området, och Uluru är egentligen namnet på platsen där de bor och inte ett namn specifikt för berget. Aboriginerna har bott i området i över 10 000 år, och de har namngett ett stort antal heliga platser vid och på berget, bland annat grottor och vattenhål. Här sägs aboriginerna få kontakt med sina förfäder, som enligt dess historia skapade Uluru vid tidens början. I berget kan man se bland annat målningar som man tror att dessa förfäder gjorde, och än idag utförs ceremonier och ritualer vid Uluru av lokalbefolkningen.
Sedan 1985 är området Uluru återigen i aboriginernas ägo efter att ha tillhört den australienska regeringen under många år. Området arrenderas idag ut av aborginerna till den australienska regeringen, som gjort platsen till ett nationalparksområdet – Uluru – Kata Tjuta National Park. Kata Tjuta, också kallat The Olgas, är ett område med 36 sandstensmonoliter i olika storlekar i ett område på 20 kilometer, och dessa ligger omkring 30 kilometer från Uluru. Uluru är dock den plats som är mest känd i området.
Energier i Uluru – Kata Tjuta National Park
Uluru nämns ofta som jordens tredje chakra, solar plexuschakrat, men egentligen så sägs det vara området mellan Uluru och Kata Tjuta som är själva chakracentret. Därför kallas denna chakrapunkt för en tvådelad chakrapunkt, vilket även är fallet för hjärtchakrat vid Glastonbury och Shaftesbury. Solar plexuschakrat står för hälsa och vitalitet, för planeten och allt levande på den. Energin från detta chakra sprids över jorden med hjälp av en av de stora leylinjerna, the rainbow serpent, som går från Uluru till Bali, berget Kailas i Tibet, Moskva, Glasonbury i England och vidare mot Titicacasjön för att sedan knytas samman med Uluru igen. The rainbow serpent står för den kvinnliga energin, medan the plumed serepent, som är den andra stora leylinjen, står för den manliga energin. Uluru sägs också vara den plats där jordens och universums energier står i kontakt med varandra, och vi får härifrån ta del av regnbågsenergin som sägs komma till jorden nu från en högre dimension.
Att uppleva Uluru och det närliggande området
Det arrangeras flera turer till Uluru, där man kan få en lokal guide som berättar mer om bland annat områdets historia. Det finns också möjlighet att campa i närheten av Uluru, och få somna under en fantastisk stjärnhimmel efter att ha sett solnedgången mot berget.
En del väljer att besöka Uluru – Kata Tjuta National Park som en del av en fem dagar lång bilfärd på vägen Red Centre Way, där man får uppleva centrala Australiens ödemarker, rika kultur och spännande djurliv.
Det är möjligt att klättra upp på Uluru vilket också flera turister väljer att göra, dock är det inte att rekommendera då lokalbefolkningen avråder från det. Att klättra upp på berget kan vara svårt och det har skett flera olyckor där klättrare mist livet, och då Uluru också ses som ett heligt berg bör man heller inte klättra upp på det av respekt för aboriginerna och deras tro. Det sägs att endast utvalda personer av aboriginerna i området har tillåtelse att gå upp på berget för att utföra ceremonier och ritualer under speciella tillfällen, vilket gör att man också kan ha större förståelse som turist till varför man bör undvika att klättra upp på berget.
Ta sig till Uluru
Uluru ligger ungefär 45 mil från den närmaste större staden Alice Springs, vilket är en bilresa på ungefär 4,5 timmar. Det finns en mindre ort vid namn Yulara som ligger några mil från nationalparken, där det finns bland annat restauranger och möjlighet till övernattning. I närheten ligger också flygplatsen Ayers Rock Airport, även kallad Connellan Airport, som har anslutande flyg från bland annat Sydney, Melbourne och Cairns. Det går direktflyg från Sverige till Australien, men det är vanligast med ett eller flera stopp. Flygresan tar oftast mellan 23-30 timmar, beroende på antal stopp. Priset ligger på omkring 12 000 och uppåt för en tur- och returresa till Australien.