Rosenkvarts

Rosenkvarts är en av våra vanligaste stenar, och den är kallad kärlekens sten då den står för milda, positiva energier och kärlek i alla former. Energin är kärleksfull och moderlig, och hjälper oss att öppna upp oss för villkorslös kärlek. Rosenkvarts har varit känd som kärlekens sten ända sedan 600 år f.Kr, och i gamla Egypten var stenen känd för sin påstådda förmåga att skjuta upp tecken på åldrande. Rosenkvarts kan vara nästan genomskinlig till djupt rosa, men vanligast är den är ljust rosa färgen. Ju mer färgstark rosenkvartsen är desto mer värdefull anses den vara, dock ska inte färgintensiteten påverka stenens egenskaper.

De största fyndigheterna av rosenkvarts finns i Brasilien, men den finns också att hitta i Madagaskar, Sydafrika, Mocambique, Indien och vissa delstater i USA. Stenen finns ofta naturligt i större stycken, vilket gör att stora föremål såsom lampor och ljuslyktor kan skapas av hela bitar av rosenkvarts. Det är också vanligt att stenen görs i olika figurer, såsom hjärtan eller djur. Rosenkvarts är ganska grumlig till sin natur, vilket gör att den oftast anses vackrast som trumlad sten i olika former. Då rosenkvarts är en vanlig sten är den heller inte så dyr, och den är lätt att få tag i. Rosenkvartskluster är dock väldigt ovanliga, och är därför också dyrbara och eftertraktade.

 

Egenskaper hos rosenkvarts

Rosenkvarts är kärlekens sten och är den viktigaste stenen för vårt hjärtchakra, och den hjälper oss att öppna upp vårt hjärta för den villkorslösa kärleken. Den hjälper oss att ge och få kärlek, både när det gäller romantisk kärlek, kärlek till familjen, mellan vänner och också till våra medmänniskor, vår jord och hela universum. Den hjälper oss också att känna kärlek till oss själva, och att öka vår självkänsla. Rosenkvarts balanserar våra känslor, och minskar känslor av ilska, rädsla, stress, skuld, ångest och sorg. Den har en mild energi, men den har samtidigt kraft att lösa upp blockeringar som vi har djupt inom oss. Rosenkvarts kan hela känslomässiga trauman och sår, även sådant som har hänt lång tid tillbaka i barndomen. Om man sover med stenen under kudden kan omedvetna blockering komma upp till ytan i form av drömmar, vilket kan hjälpa oss att få bearbeta dem för att sedan låta dem gå.

Rosenkvarts är helande för alla våra chakran, men särskilt för hjärtchakrat och de chakran ovanför det. Dess energi påverkar också vår aura, genom att ge den samma resonans som sig själv, det vill säga vibrationer av villkorslös kärlek. Stenen ger harmoni i relationer, och är bra att använda då man jobbar i grupp för att underlätta samarbete. Den hjälper oss att känna förlåtande och tolerans, både gentemot andra men också oss själva. Rosenkvarts hjälper oss att se skönheten runt omkring oss, och den kan även minska effekten av luftföroreningar.

Rosenkvarts sägs också vara helande för många delar av vår fysiska kropp, och då i första hand i hjärtregionen. Stenen har en positiv effekt på vårt blodomlopp, och är läkande vid njur- och lungsjukdomar samt vid problem i området runt halsen. Den ska ha en positiv inverkan på hjärnans funktioner, och lindra huvudvärk och migrän. Rosenkvarts och dess moderliga energi sägs verka skyddande under graviditet och vid förlossning, och den ska också ha en positiv inverkan på vår fertilitet och sexualitet. Rosenkvarts sägs ge en positiv inverkan på vår hud, och sägs bland annat lindra akne och fördröja tecken på åldrande i huden. För att uppnå detta ska man tvätta ansiktet i vatten där rosenkvarts har legat. Rosenkvarts ska också vara lindrande vid fibromyalgi, och den sägs också hjälpa under depression och vid missbruk. Vid sömnsvårigheter kan stenen också vara till hjälp, och den kan hjälpa oss att komma ihåg våra drömmar.

 

Hur man kan använda rosenkvarts

Rosenkvarts har en hög och omfattande energi, som påverkar den som har stenen närmast sig men också dess omgivning. Det är därför en mycket bra sten att lägga i till exempel sitt sovrum, för att ge rummet en kärleksfull energi och för att man ska få en god sömn. Om man vill lindra jobbiga känslor kan man hålla en rosenkvarts i handen, men man kan också lägga den i sin ficka, ha den i väskan eller bära den i form av ett smycke. Om man vill få hjälp att sova bättre och att undvika mardrömmar kan man lägga en rosenkvarts under kudden innan man somnar. Rosenkvarts kan med fördel användas vid meditation, och den kan också underlätta kontakten med våra andliga vägledare.

Inom Feng Shuin står det högra hörnet längst bort från ingången till hemmet för kärleken, och här är därför en bra plats att placera några rosenkvartsstenar. Den sydvästra delen av hemmet står för relationer och kärlek, och där kan man också placera stenar för att till exempel attrahera kärlek. På arbetsplatsen kan man ha en större bit rosenkvarts vid sitt arbetsbord för att undvika skvaller och att bli störd.

Rosenkvarts kan också användas tillsammans med många andra kristaller, till exempel med ametist för att mildra dess energier och för att överföra ametistens egenskaper till sitt hjärtchakra. Störst effekt får man om man kombinerar rosenkvarts med stenar som har en hög vibration, såsom exempelvis moldavit och selenit.

 

Rena sin rosenkvarts

Rosenkvarts har en ganska tålig struktur och kan därför renas i vatten utan att skadas, och man kan då hålla stenen en stund under rinnande, ljummet vatten. Den kan sedan laddas med energi igen genom att läggas på ett ametistkluster eller vid en bergkristall. Man kan också lägga den i fönstret under fullmånen för att rena den och ladda den med energi, men solljus bör man undvika då det riskerar att matta av stenens färg.