Atitlan, Guatemala

Atitlan är namnet på en sjö som ligger i centrala Guatemala, vid foten av tre vulkaner, och en del har kallat den för den vackraste sjön i världen. Atitlan är en helig plats för Mayafolket och har varit det i över 2000 år, och en del säger att detta också är en plats med några av de starkaste energierna i världen. Atitlan är den djupaste sjön i centrala Amerika, 340 meter på de djupaste ställena, och man har ännu inte utforskat alla delar av sjöns botten. Enligt Mayafolket ska en gammal stad finnas gömd i sjön, och forskare har nu hittat tecken på att det kan ha funnits en stad på en ö i Atitlan, som försvann i vattenmassorna i takt med att vattennivån steg. Man tror att detta skedde någon gång runt 250 år e.Kr. Atitlan har inget synligt utlopp, utan har istället underjordiska gångar ut till Stilla-havskusten. Vattnet i Atitlan stiger och sjunker i cykler, vilket gör att lokalbefolkningen inte bygger något nära stränderna.

De äldsta vulkanerna i området skapades för omkring 150 000 år sedan, och för runt 85 000 år sedan hade en av dem ett mycket stort utbrott vilket ledde till att den kollapsade. Kvar fanns ett enormt hål vilket efter en tid fylldes med vatten, och sjön Atitlan var skapad. Enligt Mayafolket startade då en ny era vid sjön Atitlan, och varje era pågår under 5125 år. Varje era har gått igenom ett av de fyra elementen eld, jord, luft och vatten, och efter 21 december 2012 är vi nu i en era som representeras av elementet eter.

Runt Atitlan ligger ett antal mindre städer och orter, varav flera enklast går att nå genom att man tar sig över sjön. Panajachel och Santiago är de största städerna och också de mest välbesökta. Andra mindre städer längst med Atitlans stränder är San Pedro, San Marcos, Santa Cruz och San Juan. Sjön Atitlan fungerar som en mycket viktig transportväg för Mayafolket som bor i de omgivande städerna.

 

Att besöka Atitlan

Atitlan och dess närliggande byar är välbesökta av turister från hela världen, och många kommer hit för att få uppleva sjöns energier. De som känner av energierna upplever ibland att de rör upp saker djupt inom en, och att man kan få både positiva och negativa känslor när man besöker sjön. En del menar att sjöns energier är helande, och att det som vi upplever som negativt är saker som har sin grund inom oss själva som energierna lyfter till ytan. Även elektronik har påverkats bland besökare, såsom datorer och kameror, vilket man tror har med de starka energierna att göra.

Många väljer att besöka några av de många städerna och orterna som ligger runt sjön, där Mayafolket än idag är bosatt. Det är populärt att vandra runt sjön, och det finns många ställen att stanna på för att vila och övernatta. Att vandra runt Atitlan tar ungefär 5-6 dagar. Man kan också paddla kajak på sjön, men det gäller att vara vaksam på plötsliga oväder och stark blåst som ofta kommer över Atitlan på eftermiddagarna, då det kan vara farligt att befinna sig på sjön. Det brukar blåsa upp runt kl 16 på eftermiddagarna, något som en del tror har med energiströmmen på platsen att göra. Den bästa tiden att vara på sjön är under morgontimmarna, då sjön ofta är lugn och spegelblank. Förutom vandring och kajakturer kan man också välja att göra utflykter med bergsklättring på de tre vulkanerna. Många kommer också hit för att lära sig spanska, samtidigt som man får utforska den speciella atmosfären i området och kanske vara med på någon av Mayafolkets ceremonier vid sjön.

Bästa tiden att besöka Atitlan är mellan november och mars, då man har bra förutsättningar för fint väder. Att flyga från Sverige till Guatemala innebär ofta en mellanlandning i Europa och sedan en i USA, med ankomst på Guatemala City International Airport. Därifrån tar man sig antingen via lokalbuss eller taxi till någon av orterna i närheten av sjön, ofta Panajachel vid sjöns norra del, vilket är en resa på ungefär 3-5 timmar. Det finns ett stort utbud av hotell på orterna, och det finns också många retreats av olika slag  i området, såsom exempelvis yoga- och meditationretreats.