Banahaw, Filippinerna

Banahaw är namnet på ett av Filippinernas högsta berg, som sägs vara en stor energiplats på jorden. Banahaw besöks årligen av ett mycket stort antal pilgrimer och turister, som bland annat besöker berget på grund av de starka och helande energier som sägs finnas där. Det är flera religiösa grupper som valt att bosätta sig vid bergets fot bland annat på grund av dess energier.

Berget är en vulkan som hade sitt senaste utbrott under 1700-talets första del. En del anser att vulkanen fortfarande är aktiv men i en annan form, och att den nu istället avger starka energier och helande vatten istället för lava. Banahaw kallas ibland för ”vulkanen av vatten”, på grund av de många vattenkällor som finns på berget. En sjö sägs ha bildats under det näst sista utbrottet på 1700-talet, för att sedan rinna ner för berget under det sista utbrottet ett tiotal år senare.

Banahaw är ett av Filippinernas mest besökta berg, och är en populär plats för bland annat vandring. Det är också ett populärt pilgrimsmål, dit pilgrimer vallfärdar för att bland annat be om förlåtelse för sina synder, visa tacksamhet och för att ta del av bergets helande vatten. Många kommer till berget för att meditera, och det är vanligt att folk tar med sig sina kristaller och amuletter till berget då dess vatten sägs kunna rena dessa och ge kristallerna en mycket fin lyster. Flest pilgrimer besöker Banahaw under påskveckan, då energierna sägs vara särskilt starka på berget.

Banahaw är tyvärr stängt för besökare sedan år 2004, då man sett att växt- och djurlivet blivit starkt påverkat av de många människor som besökt berget varje år. Banahaw förväntas öppna igen för besökare i början av år 2019, och fram tills dess är endast några få platser öppna för besökare vid bergets fot.

 

Helande energier och andliga upplevelser

Flera stora leylinjer sägs korsa Banahaw, vilket kan ge en förklaring till dess dragningskraft och energigivande krafter. Många besökare berättar om olika andliga och oförklarliga upplevelser som de har haft då de befunnit sig på berget. En del har upplevt visioner, mystiska drömmar och olika uppenbarelser under sin vistelse. En del har påstått sig sett älvor och dvärgar på berget, medan andra säger sig ha sett Jesus och Jungfru Maria visa sig för dem. En del har hört konstiga ljud och sett olika mystiska ljus, och det finns också de som säger sig ha fått kontakt med andar och sett UFO:s. Det är också många som säger sig ha blivit helade från antingen fysiska, själsliga eller känslomässiga åkommor under sin vistelse på Banahaw.

Det sägs att Banahaw kallar på dem som är redo och öppna för att ta del av dess energier och budskap. En del menar att man måste tro på dess helande krafter för att de ska fungera, för att man annars har stängt sitt hjärta till energierna vilket gör att de inte heller kan låtas ha någon påverkan. Banahaw sägs kunna ge både en fysisk och en inre rening, och sägs få oss att kunna komma i kontakt med naturens energier.

 

Legender om Banahaw

Det finns många legender kring Banahaw, och en av de mest kända legenderna berättar om mystikern vid namn Agripino Lontok, som i en vision fick budskap om det heliga berget Banahaw. Han ska också ha fått kunskap kring ett stort antal heliga platser på Banahaw, vilka alla har ett namn som på något sätt hör samman med bibeln. Dessa heliga platser besöks idag av ett stort antal pilgrimer varje år, där de ber och tänder ljus. Enligt en annan känd legend utsåg fyra ärkeänglar berget till det nya Jerusalem, då det varit mycket turbulent i Mellanöstern och området kring dagens Jerusalem och en ny plats behövde skapas för det Heliga Landet.

 

Bergets heliga platser

Det sägs finnas upp mot 200 heliga platser på Banahaw, och dessa platser är naturligt skapade platser på berget i form av bland annat vattenfall, grottor, träd och vattenkällor. Vid dessa platser ska man visa respekt, och det är också tradition att be och tända ett ljus på platsen.

Enligt traditionen ska man genomgå en ritual då man besöker berget, där man börjar med att gå de runt 300 trappstegen ner till en flod vid namn Lagnas. Längst ner vid slutet av trappstegen ska en stor sten finnas med en bild av Sankta Lucia, där man förväntas tända ljus och be om förlåtelse för sina synder. Nästa steg handlar om rening, där den fysiska reningen sker genom att man ställer sig under de två vattenfallen Talon ng Ama och Buhok ng Ina. Dessa vattenfall sägs representera yin och yang och våra manliga och kvinnliga sidor, och dess vatten sägs ge rening och helande både fysiskt, känslomässigt och spirituellt. Efter att man sköljt sig i dessa vattenfall ska man doppa sig i floden Lagnas för att slutföra reningen. Man går sedan upp för trapporna igen och fortsätter till ett antal grottor för bön, för att sedan gå till Santos Kalbaryo där tre stora kors är uppsatta för att symbolisera Jesus korsfästelse. Härifrån har man också en vacker utsikt ut över omgivningen och de närliggande bergen.

Andra välbesökta platser på Banahaw är vattenfallet Kristalino Falls som är känt för sitt kristallklara vatten, och vattenfallet Suplinang Tubic Falls där man kan stå på en naturligt formad avsats under vattenfallet för att låta sig sköljas av dess uppfriskande vatten. På berget finns också en plats med en sten med ett fotavtryck på, som sägs tillhöra Jesus då han tros ha besökt denna plats då han var yngre. Stenen sköljs över av rinnande vatten, och även detta vatten sägs ha helande krafter.

 

Ta sig till Banahaw

Banahaw ligger sydost om huvudstaden Manila i området Quezon. För att komma till Banahaw kan man ta en buss till staden San Pablo i provinsen Laguna, vilket är en resa på omkring fyra timmar. Sedan fortsätter man enklast med en jeepney till staden Dolores, för att sedan ta sig därifrån till Banahaw-Cristobal Nationalpark. Här ligger tre andra berg, där Banahaw är det högsta av dem.

Den mest populära rutten att vandra på Banahaw är leden Dolores Trail. Att ta sig till toppen på Banahaw kräver en ganska lång och mödosam vandring. Bästa tiden att besöka berget sägs vara de närmaste veckorna innan påskveckan, då berget förbereds med olika utsmyckningar men fortfarande inte har så många besökare som under själva påskveckan.

 

Att tänka på när man besöker Banahaw

När man besöker berget är det viktigt att man visar stor respekt för det och för naturen, och man ska bland annat inte plocka några blommor på berget eller skada eller döda några djur. Innan man fotograferar på Banahaw sägs det att man ska be bergets skyddande andar om lov, då fotografierna annars riskerar att bli svarta. Det är extra viktigt att man visar respekt och tacksamhet på de många heliga platser som finns runt om på berget.