Belintash, Bulgarien

Belintash är namnet på en klipplatå som ligger på den västra delen av Rhodopebergen i Bulgarien, 3 mil söder om staden Assenovgrad. På klipplatån har man hittat spår av mänsklig aktivitet, och man tror att thraker använde platsen i rituella och religiösa syften och att det bland annat fanns ett tempel på platsen tillägnat guden Sabazios.

Klipplatån är nästintill helt platt med raka kanter, och den är skapad på naturlig väg genom bland annat vulkaniska processer. Den är 750 meter lång, 30-50 meter bred och 50 meter hög, och från platsen har man en panoramautsikt ut över de omgivande bergstopparna.

 

Teorier kring platsens syfte

Ett av Belintash mysterium är de många hål som täcker klipplatån, och som ska ha skapats av människan. De flesta är mindre hål men på platsen finns också två större hål, och man tror att dessa har fungerat som någon slags källa då vattenkanaler också har skapats i anslutning till dem. Man är inte helt säker på vad syftet var med de mindre hålen, men en av teorierna är att de tillsammans utgör en karta över de viktigaste delarna av stjärnhimlen. Om man tittar ovanifrån ska man kunna se bland annat Stora björn och Orion skapas genom håligheterna i berget, och en del menar att thrakerna använde sig av bland annat stjärnhimlen för att förutse framtiden. Andra menar att håligheterna istället bildar en karta över de viktigaste religiösa platserna i området, och detta skulle i så fall kunna vara en av världens första kartor. Det finns också de som anser att håligheterna inte hade något annat syfte än att hålla upp de träpinnar som tillsammans skapade väggarna på det tempel som ska ha legat på platsen.

 

Starka energier i området

Belintash sägs bilda den starkaste energizonen i hela Europa tillsammans med de närliggande platserna Cross Forest, ett av landets största kristna center, och Karadjovstenen, en annan viktig, religiös plats för thrakerna. En del menar också att området är en av landets chakrapunkter, och många som besöker platsen vittnar om att det finns någon slags stark energi där. De som besökt platsen med en kompass säger att den inte beter sig som den ska där, vilket kan bero på den starka magnetism som sägs finnas på platsen. Detta gör också att man avråds från att besöka platsen under åskoväder. Det sägs också att snön aldrig lägger sig på Belintash på grund av en värme i marken.

En del kommer till Belintash för att meditera, och många säger att de fylls med positiv energi när de besöker platsen, att tankarna blir mer klara och att man känner sig stark i både kropp och själ efter besöket. Ett stort antal människor säger sig ha haft någon form av paranormal upplevelse vid Belintash, och det finns också de som hävdat att de sett UFO ovanför platsen. Om man befinner sig på platsen under vår- och höstdagjämningen sägs det att man kan se solen gå upp precis över den närliggande byn Siri Vrah och gå ner vid Karadjovstenen. Solen och månen sägs också reflekteras i de två större vattenkällorna under särskilda datum på året.

Belintash betyder ”vit sten”, men också ”klippan av kunskap” på äldre turkiska, och enligt en legend så gömmer sig ett bibliotek med kunskap om thrakerna på platsen. En annan legend berättar om stora skatter som ligger gömda i området, och detta har gjort att platsen genom åren har besökts av många skattletare.

 

Ta sig hit

Belintash ligger i den södra delen av Bulgarien, och den närmaste staden att flyga till från Sverige är Plovdiv vilket är Bulgariens näst största stad. Belintash ligger omkring 5 mil söder om Plovdiv, och om man inte vill åka dit på egen hand finns det guidade turer att boka. Området är som mest välbesökt under helger.