Machu Picchu, Peru

I den mellersta delen av södra Peru i Sydamerika ligger den gamla staden Machu Picchu, som idag räknas som ett av världens sju underverk. Machu Picchu anses vara Inkarikets största skapelse, och även om åsikterna går något isär när det gäller dess syfte så kan de flesta hålla med om att platsen är något utöver det vanliga.

Machu Picchu är beläget på ett utav bergen högt uppe i Anderna, omgivet av flera höga bergstoppar som når molnens höjd. I dalen nedanför flyter floden Urubamba genom den tropiska regnskogen, vidare ut mot Amazonfloden.

Machu Picchu tros ha byggts år 1440 av inkafolket, för att sedan ha lämnats omkring 100 år senare då spanjorerna invaderade landet. Då staden har legat ganska otillgänglig under många år har den också fått vara ostörd, och det gjorde också att den inte uppmärksammades för omvärlden förrän år 1911 då en amerikansk arkeolog fann staden med hjälp av lokalbefolkningen.

Man tror att det bodde under 1000 personer i staden, vilket inte är så många i förhållande till det arbete som krävdes för att skapa denna plats. Staden ligger på en bergsrygg som sluttar 350 meter rakt ner på nästan alla sidor, och ändå lyckades man bygga upp den med flera hundra stora granitblock som bildade bland annat trappor och tempel. Det finns flera teorier kring stadens betydelse och funktion, bland annat att staden skulle vara en sommarbostad åt Inkafolkets ledare eller att det fungerade som en astronomisk kalender med inriktning på solen.

 

En hyllning till solen vid ett av jordens chakran

En del tror att Machu Picchus huvudsakliga funktion var att fungera som astronomiskt observatorium, där en särskild sten kallad Intihuatana spelade en stor roll. Intihuatana betyder ”där solen är fast”, vilket kommer av stenens funktion att vara den punkt som solen lyser på rakt uppifrån vid höst- och vårdagjämningen utan att någon skugga skapas. Stenen har också en koppling till vintersolståndet i december, då den pekar direkt mot solen när det infaller. Stenen sägs ha använts som någon slags astronomisk klocka eller kalender. En del som besökt platsen berättar att de kunnat känna energi från stenen, till exempel i form av värme eller en känsla av stickningar i kroppen. För att skydda stenen från alla turister har den nu spärrats av, då många lade sina händer på den.

I närheten av Machu Picchu ligger Sydamerikas största sjö Titicaca, som sägs vara plats för jordens andra chakrapunkt sakralchakrat. En del tror också att sjön har kopplingar till Atlantis. Två stora leylinjer sägs förbinda jordens sju chakran med varandra, och den ena sägs korsa Machu Picchu. Leylinjerna går i form av evighetstecknet över jorden, och knyter samman de olika chakrapunkterna. En del tror att det finns en stark energiström i området kring Machu Picchu, i form av elektromagnetisk energi som rör sig under marken. Man tror att det finns två strömmar som rör sig i motsatt riktning; en yttre magnetisk ström som rör sig medsols och en inre elektrisk ström som rör sig motsols. Energin som finns vid Machu Picchu sägs vara kvinnlig, och en del säger att det är den mest kraftfulla platsen för kvinnlig energi i världen. Det finns de som säger att platsen också har en helande energi, vilket man tror kan komma från de många granitstenarna som består av en stor del kvartskristaller.

Intihuatanastenen är den viktigaste platsen på Machu Picchu, följt av The Temple of the Sun och The Room of Three Windows. The Temple of the Sun sägs vara en hyllning till solguden, som var en av de viktigaste gudarna bland Inkafolket. Under vintersolståndet lyser solen in genom ett fönster i byggnaden och rakt på en sten som hade stor betydelse under inkafolkets ceremonier. Även The Room of Three Windows hade anknytning till solen, och även här skiner solen in genom de tre fönstren under vintersolståndet.

 

Att ta sig hit

För att ta sig till Machu Picchu är det enklast att först ta sig till Perus huvudstad Lima, vilket kräver en mellanlandning i antingen USA eller Europa. En enkel resa till Lima från Sverige kostar omkring 6000-10 000 kr beroende på flygbolag, mellanlandning och tid på året.

Från Lima kan man ta flyg till staden Cusco som ligger i närheten av Machu Picchu, vilket tar omkring en timma och kostar runt 1000 kr. Från Cusco kan man ta sig via tåg till platsen Aguas Calientes nedanför Machu Picchu, vilket tar 3-4 timmar. Från Aguas Calientes kan man ta en buss till foten av Machu Picchu, men man kan också vandra upp till fots. Det är mellan 3-6 kilometer upp till Machu Picchu från Aguas Calientes beroende på var i staden man utgår från.

Om man vill kombinera sitt besök på Machu Picchu med en längre vandring kan man gå den populära Inkaleden som tar två till fyra dagar att vandra, beroende på hur långt man vill gå. Det finns även andra leder att gå i området som inte är lika välbesökta.

Numera måste alla vandringar ske genom guidade turer och förbokning, då man försöker hålla nere antalet besökare för att området inte ska bli alltför påverkat och skadat. Man kan behöva boka sin tur från några veckor till några månader i förväg, vilket är viktigt att tänka på. Det finns flera svenska och utländska arrangörer som ordnar paketresor till Machu Picchu, bland annat Äventyrsresor och Kilroy Travel. Högsäsongen sträcker sig mellan maj och september, då området besöks av omkring 2500 människor dagligen.