Mt Kailash

Berget Kailash ligger i Tibet, och är 6638 meter högt och därmed ett av de högsta bergen runt Himalaya. Berget anses av många vara det heligaste berget i världen, och många länder i öst ser berget som den heligaste platsen i hela världen. Enligt Hinduerna är berget platsen där guden Shiva finns, och enligt den tibetanska buddismen finns ingången till kungariket Shambala vid berget. Inom flera religioner anses berget vara världens mittpunkt och platsen där den fysiska och spirituella världen möts, och berget sägs också vara plats för jordens kronchakra. Kailash har en tydlig pyramidform med fyra sidor som alla pekar åt kompassens fyra olika väderstreck, och berget kallas även här för världens centrum där kompassens fyra riktningar möts. Enligt legenden består bergets fyra sidor av kristall, rubin, guld och lapis lazuli. Då berget ligger i mitten av sex bergspartier ses det av en del som en symbol för den heliga lotusblomman.

Ryska vetenskapsmän som har studerat berget hävdar att det i själva verket är en pyramid som har skapats av människan, vilket i så fall skulle göra den till den största pyramiden i världen. Det som får dem att tro det är bland annat bergets form som inte liknar något som naturen själv har skapat, och det faktum att berget har horisontella linjer som ser ut att komma av stenblock i olika färgskiftningar som lagts ovanpå varandra.

Berget Kailash är mycket mytomspunnet, och det finns bland annat många legender och religioner som talar om ett högt utvecklat folk som ska bo i området runt berget. En del säger att det är högt utvecklade själar från den sjunkna kontinenten Lemurien som tog sig hit innan kontinenten gick under, andra säger att den avlägsna platsen används av intelligenser från andra planeter. Det finns också de som säger att det finns stora hålrum under jorden runt berget, där gömda platser skulle kunna finnas.

 

Den heliga sjön Manasarovar

Vid berget ligger två sjöar och den högst belägna av dem, Manasarovar, är en av de högst belägna sötvattenssjöarna i världen, medan den lägre sjön Rakhast Tal är den högst belägna saltvattenssjön. Sjön Manasarovar är rund som en sol medan Rakhast Tal har formen av en halvmåne, vilket sägs representera sol- och månenergierna – positiva och negativa energier. Manasarovar sägs vara stilla oavsett väder på platsen, medan Rakhast Tals vatten sägs vara konstant stormigt. Sjön Manasarovar förknippas med gudinnan Parvati som var gift med guden Shiva, och därför tror man att ett dopp i vattnet ger gottgörelse för ens synder och sjön är därför också ett mål för pilgrimer. I området har också fyra av de längsta floderna i Asien sin början, däribland den heliga floden Ganges.

 

Pilgrimsvandringar till berget 

Tusentals pilgrimer tar sig varje år till berget, och för Buddisterna och Hinduerna i Tibet och Indien ses detta som den viktigaste pilgrimsvandringen som man kan göra. Pilgrimerna kommer till Kailash för att gå ett eller flera varv runt det, vilket sägs gottgöra för alla synder som man har begått i detta livet och i tidigare liv. Det är 52 kilometer runt berget, och många väljer att gå sträckan under en till tre dagar. Det finns också de som väljer att ta sig runt berget genom att repetera en bönposition hela vägen, och att ta sig fram på detta sätt tar upp till en månad och är extremt krävande. Enligt vissa religioner ska man gå medsols, medan man enligt andra ska gå motsols. Det är inte tillåtet att klättra upp på berget, då det anses vara vanhelgande och också mycket farligt. Det sägs att de som har försökt ta sig upp aldrig har kommit tillbaka. Då Kailash ligger avlägset och i svårframkomlig terräng behövs planering för att ta sig hit, vilket gör att en arrangerad resa är att rekommendera om man vill åka till berget. En svensk arrangör som anordnar resor till Kailash är Kinaresor, och man kan läsa mer om resan här.