Påskön, Chile

Påskön ligger i Stilla havet mellan Chile och Tahiti, och är en av de mest isolerade öarna i världen. Ön är skapad av en vulkan, och en stor del av ön ligger under vattenytan och sträcker sig upp från havsbotten.

Påskön är mest känd för de många och stora stenstatyer som finns här, kallade moai. Det finns över 1000 statyer på ön, och de flesta står längst med kusten. Statyerna avbildar människoliknande figurer där endast huvudet syntes innan de restaurerades, då resten av kroppen blivit begravd i marken. Statyerna tros ha skapats för runt 1000 år sedan, och det finns många olika teorier kring syftet med dem, till exempel att folket som skapade figurerna avbildade sina döda släktingar och reste statyerna på deras gravplatser. Andra, mindre accepterade teorier, är att intelligenser från andra planeter varit med och skapat statyerna. Denna teori kommer av det faktum att forskare och arkeologer har haft svårt att komma fram till ett svar på frågan hur man har kunnat flytta och resa upp de flera ton tunga statyerna. Det finns statyer på ön som inte är klara och ser ut att hastigt ha lämnats, och de flesta statyer har legat omkullvälta, vilket man tror kan förklaras av att ett krig utbröt på ön.

Ett populärt ställe att besöka på ön är också den magnetiska sten som finns på öns nordöstra kust. Man kan se att stenen är magnetisk genom att hålla en kompass över den, och en del påstår att stenen har helande förmågor. Stenen är som mest välbesökt under tiden för fullmåne, då många turister kommer till platsen för att känna av stenens energier genom att hålla händerna ovanför den. Stenen är också varmare än andra stenar, vilket är en egenskap som tros komma av dess höga järnhalt.

En del tror att Påskön har fungerat som ett astronomiskt observatorium, och det finns de som tror att Påskön var en del av den sjunkna kontinenten Lemurien. Påskön sägs också vara en av de punkter på jorden som korsas av två leylinjer, och en del menar att platsen dessutom korsas av en 10 mil bred energilinje som går runt hela jorden. Denna energilinje sägs gå genom flera kända kraftplatser, såsom Ankor Wat, Machu Picchu och Pyramiderna.

 

Resa till Påskön

Påskön har ungefär 6000 invånare, och de flesta bor i den största staden Hanga Roa på öns sydvästra kust. Ön har en flygplats, och man flyger enklast hit från Chiles huvudstad Santiago. Att ta sig till Santiago från Sverige tar från 20 timmar och uppåt, och kräver ett eller flera byten. Ett vanligt byte är i Madrid, för vidare direktflyg till Santiago. På ön finns både hotell, vandrarhem, pensionat och möjlighet till camping, och det finns också möjlighet att hyra bil för att utforska ön på egen hand. Om man istället vill ha en guidad tur finns det flera sådana att boka. Det är ganska dyrt på Påskön, och därför kan det vara bra att boka ett boende som är all-inclusive. Påskön sägs erbjuda några av de bästa dykplatserna i världen, på grund av sitt klara vatten.

 

Bild: Arian Zwegers