Rtanj, Serbien

I östra Serbien, 20 mil från Belgrad, ligger det mytomspunna berget Rtanj. Rtanj är känt för bland annat sin speciella pyramidform, som en del hävdar är skapad av människan eller intelligenser från andra planeter. Berget tros vara omkring 500 000 år gammalt vilket gör det till den äldsta pyramiden i världen, och det ska också vara den största. Vad som också gör berget speciellt är att det är en tresidig pyramid, vilket det finns ytterst få av i världen. En del menar att denna typ av pyramid tar emot kosmisk energi för att sedan sända ut den på jorden. Vinklarna på pyramiden sägs vara 105 grader på två av sidorna och 150 grader på den tredje, vilket också är de vinklar som en vattenmolekyl har. Rtanj ska också ha samma vinkel på lutningen som Keops pyramid och Pyramid of the Moon i Mexiko har.

Många säger sig ha sett svävande föremål i olika former ovanför Rtanj, och det finns också de som säger sig ha hört röster på främmande språk under besök på berget, utan att man har kunnat se någon där.

På toppen av Rtanj finns ruinerna av en kyrka som förstördes i en explosion, då skattletare lade ut dynamit för att kunna hitta guld som man trodde fanns gömt under kyrkan. Kyrkan byggdes år 1936 av frun till ägaren av Rtanjs kolmina, till hans minne efter hans bortgång. En annan välbesökt plats på berget är en 50 meter lång grotta på den sydöstra sidan. Rtanj har flera grottor och håligheter, och under Rtanj sägs det finnas tre större undervattensfloder, som flera av sjöarna runt berget får sitt vatten ifrån.

Rtanj är känt för sitt ”Rtanj tea”, vilket är gjort av en ört som sägs växa endast på denna plats och som har flera helande egenskaper. Örten är en typ av vinterkyndel och den är känd för att kunna stärka kroppen, och sägs vara särskilt bra mot besvär i luftvägar och urinsystemet samt vid matsmältningsbesvär. Örten är numera skyddad under lag för att den inte ska utrotas.

 

Frekvens på 28 kHz

Rtanj sägs avge en positiv, helande energi, och både turister och flera av de forskare som besökt berget säger sig känna en speciell energi på platsen. En del säger också att det doftar annorlunda i området och att naturen inte ser ut som på andra platser. Många vittnar också om att de känner ett lugn när de är vid berget.

Att det finns särskilda energier på Rtanj har kunnat bevisas i olika studier, bland annat i studier gjorda av projektgruppen SBRG (Super Brain Research Group) med stöd från universitetet Trieste i Italien. De spenderade många timmar på berget med utrustning som kunde mäta bland annat elektromagnetisk strålning och ultraljud, och man upptäckte flera märkliga energifält i området. På bergets topp mätte man en frekvens på 28 kHz, vilket även har uppmätts vid pyramiden i Bosnien. 28 kHz är en frekvens som bland annat är känd för att få föremål att kunna sväva.

Rtanj besöktes av ett stort antal människor runt 21 december 2012, vid Maya-kalenderns slut, då man trodde att berget var en av de platser där man skulle vara skyddad mot jordens undergång genom dess energier.

 

Ta sig hit

För att ta sig till Rtanj är det enklast att man flyger till Belgrad, och därifrån kan man antingen boka en arrangerad resa till Rtanj eller ta sig dit på egen hand med hyrbil. För att ta sig till Rtanj från Belgrad tar man motorvägen E75 söderut till Sokobanja, och sedan åker man till orten Muždinac som ligger vid Rtanj.

Rtanj besöks varje år av tusentals turister, och berget är mycket populärt hos bergsklättrare och det anordnas ofta organiserade klättringar till bergets topp. Rtanj är bäst att besöka under april till oktober. Berget är 1565 meter högt, och det tar omkring tre timmar att ta sig till toppen. Det finns flera ställen på vägen där man kan vila, och på toppen Šiljak väntar en mycket vacker utsikt. Naturen på berget är omväxlande, från tät skog på bergets norra sida till partier med stenar och klippor.