Templet Palenque, Mexiko

I södra delen av Mexiko ligger tempelområdet Palenque, som beboddes av Maya-folket från omkring år 300 f.Kr till år 700 e.Kr. Det är en av de mest besökta arkeologiska platserna i hela Mexiko, och är bland annat känt för den arkitektur och de skulpturer som Maya-folket skapade och som fortfarande finns att se på platsen. Tack vare inskriptioner som man också hittat på platsen har forskare lärt sig mycket om hur Maya-folket levde, och man har fortfarande inte utforskat hela området då det ligger gömt i tät och svårframkomlig djungel och sträcker sig över en yta på 15 kvadratkilometer.

I området finns hundratals byggnader, där Temple of Inscriptions är den mest kända och också det ställe där stadens härskare Pacal ligger begravd. Liksom många andra byggnader är templet konstruerat utifrån solens bana på himlen, och vid vintersolståndet går solen ner exakt ovanför templet och Pacals grav. Palenque tros också ha fungerat som ett astronomiskt observatorium.

Palenque sägs vara en av jordens viktigaste energipunkter, och en del menar att platsen är centrum för balansen i världen mellan kvinnliga och manliga energier – yin och yang. Det finns de som säger att energipunkten vid Palenque nyligen har aktiverats igen, och att man kan tydligt kan känna att energierna är starkare och annorlunda på platsen nu än vad de varit tidigare.

Palenque ligger i nationalparken Parque National Palenque, och det finns en flygplats endast några kilometer från området med direktflyg till Mexiko city.