Templet Tirta Empul, Bali

Templet Tirta Empul i Bali är känt för att innehålla vatten från den heligaste vattenkällan på hela Bali, och templet besöks av människor från hela landet som vill ta del av vattnets renande effekt. Vattnet kommer från en stor källa i marken och leds ut till en badanläggning inne i templet, och detta vatten har också gett templet dess namn då Tirta Empul betyder Helig Källa på balinesiska. Templet uppfördes på 1000-talet och har två pooler och flera fontäner, där kallt färskvatten från den heliga källan rinner ut och sägs ge rening och helande. Varje fontän symboliserar en viss typ av rening, till exempel rening från ens förflutna, rening för själen och rening från gamla energier. Vattnet sägs också rena varje chakra, till exempel renas vårt halschakra då man dricker av vattnet och vårt kronchakra renas då man låter vattnet skölja över ens huvud. På varje fontän står ett ord i sanskrit som vattnet sköljer över, och enligt lokalbefolkningen måste man öppna upp sitt tredje öga för att förstå ordets innebörd.

Bali sägs vara en av de två platser i världen där de två stora leylinjerna korsar varandra, och dess energier sägs renas när de passerar Bali och Tirta Empul. Templet tros finnas ovanpå en av jordens stora energiströmmar, vilken ger vattnet de renande och helande egenskaperna för att bidra till mänsklighetens andliga uppvaknande.

Vill man undvika att stå i kö till fontänerna rekommenderas det att man besöker templet tidigt på morgonen. Templet har flest besökare vid fullmåne, då vattnet sägs vara särskilt renande.