Harmoni-expo – hälsomässan i Solna

Två helger om året, under våren och hösten, slår man upp dörrarna till mässan Harmoni-expo i Solnahallen i Stockholm. Mässan sägs vara Sveriges största alternativmässa för kropp och själ, med runt 300 utställare i två stora lokaler och omkring 100 föredrag, varav flera är kostnadsfria.

Bland utställarna finns personer och företag som erbjuder olika behandlingar såsom akupunktur, healing och massage, och det finns flera medium som erbjuder bland annat handläsning eller en session med tarotkort. Man kan också göra en aurafotografering för att sedan få en avläsning av fotografiet. Hos försäljarna kan man köpa bland annat böcker, hudvårdsprodukter, kristaller och smycken.

Tanken med mässan är att man ska lyfta fram främst de lokala terapeuterna och försäljarna, men också personer och företag från övriga Sverige och världen som vill nå ut till allmänheten och som erbjuder något inom ämnet andlighet och bättre mående till kropp och själ.

Inträdet till mässan är 120 kr för en dag och 200 kr för två dagar. Mässan öppnar kl 10 och håller på till kl 18:00, och föredragen pågår under hela dagen. När man kommer till mässhallen får man ett mässprogram där man kan se vilka tider de olika föredragen är, vad de kostar och i vilka rum de är. Det kan vara mer än ett föredrag samtidigt, så det gäller att välja vilka man helst vill gå på. De flesta föredrag pågår under en timme.

I mässhallen finns en restaurang på övre plan där man kan köpa olika varmrätter, smörgåsar samt kaffe och fikabröd, samt en större restaurang på nedre våningen i andra hallen där man erbjuder olika rätter från år till år, exempelvis vegetarisk buffé. Här äter de flesta, både utställare och besökare. Rätterna kostar runt 100 kr. Det kan bli ganska lång kö och ont om sittplatser runt lunchtid, så det kan vara klokt att äta lite tidigare eller senare om man har möjlighet.

En del tar kort som betalningsmedel men de flesta tar enbart emot kontanter, särskilt på föredrag men även bland utställarna. Det finns ingen uttagsautomat i lokalen och det är ganska långt till närmaste bankomat, så det rekommenderas att man har med sig gott om kontanter till mässan. Om man har möjlighet att ha sedlar i mindre valörer uppskattas detta. Under föredragen skickar man oftast fram pengarna från var och en, och man bör därför försöka att ha jämna pengar för att betalningen ska gå så smidigt som möjligt.

Solnamässan ligger på Ankdammsgatan 46 i Solna, med Solna Centrum som närmaste tunnelbanestation. Här finns också uttagsautomat. Närmaste station för pendeltåg är Solna Station. Det finns en parkeringsplats med runt 150 platser framför mässlokalen, men den brukar snabbt bli full. Fler parkeringsplatser finns i närheten.

Tiden brukar gå fort på mässan, så det rekommenderas att man tittar ut i förväg vilka föredrag man helst vill gå på och anpassar resten av dagen efter dessa tider. Det brukar vara lagom att gå på som mest 3-4 föredrag under en dag för att man även ska ha tid till att gå runt i mässhallen samt äta lunch i lugn och ro. Flera terapeuter har tidsbokning, och man skriver då upp sitt namn på en lista vid respektive monter efter det lediga klockslag då man vill gå. Det är bra att vara ute i god tid, då det annars kan ha blivit fullbokat.

Mer information om mässan finns att läsa här.