Gongbad

En gong är som en tunn metalltrumma som man slår på för att skapa olika vibrationer i bland annat form av ljud, som sägs påverka vår kropp på ett djupgående sätt. Ett gongbad är beskrivningen av gongens vibrationer som sköljer över ens kropp och sinne, och känslan av att man badar i ett hav av ljud som fyller ens medvetande. Gongbad har alltså inget med vatten att göra, vilket man lätt kan tro av namnet.

Gongen tros ha använts i över 6000 år, och förmodligen betydligt längre än så, och har varit en viktig del i bland annat ritualer och ceremonier och även som instrument. Den har länge använts i behandlande syfte, vid till exempel healing, meditation och yoga. Gongen används än idag inom samma område, och är ibland en del av meditationer och yogapass, särskilt under formerna Kundaliniyoga och yoga Nidra. Att utföra ett yogapass eller en meditation innan ett gongbad hjälper till att få oss att slappna av och bli mer mottagliga för gongens vibrationer.

 

Vad som händer under ett gongbad

När man slår på gongen bildas en otrolig mängd vibrationer som vi uppfattar som ljud men som vi också kan kännas i kroppen, och de tar sig in i vår kropp och påverkar oss ända in på cellnivå. Vibrationerna tar sig förbi våra tankar och vårt medvetande, och kan på så sätt påverka oss på en djupare nivå. Våra chakran öppnas upp av vibrationerna och blockeringar kan lösas upp, och ett gongbad verkar mycket avslappnade och avstressande för kropp och själ. Med hjälp av vibrationerna från gongen tar vi oss lätt från hjärnans beta-vågor vilket är vakenhet till lugnare alfa-vågor på ca 7-12 Hz. Vid den här frekvensen är vi djupt avslappnade, och här är vi också nära den frekvens som jordens elektromagnetiska fält har, 7,8 Hz, och vi tonar därmed in oss på jordens frekvens. Vi blir kreativa och dagdrömmer under den här fasen, för att sedan gå in i drömsömnen på 4-7 Hz om vi sedan når Thetafasen. Ett gongbad tar oss ofta till thetafasen, och det är också på denna nivå som healing är som mest verksam.

 

Hur ett gongbad går till

Gongbad erbjuds på flera platser i Sverige, och då ofta i samband med ett yogapass men också som ett separat pass. Under ett gongbad får man ligga ner på ett mjukt underlag och slappna av medan terapeuten slår på en eller flera gongar i rummet, som då sprider kraftfulla vibrationer i form av ljud i olika frekvenser. Ett gongbad kan pågå i allt från några minuter till över en timme, bland annat beroende på om det är en enskild terapi eller del i ett pass.

Då ett gongbad löser upp blockeringar i kroppen och öppnar upp våra chakran kan vi påverkas känslomässigt under och efter gongbadet, och man kan till exempel känna sig sorgsen, glad, inspirerad eller trött. Detta går över efter ett tag, och det kan vara viktigt att tänka på att låta känslorna komma och att inte trycka undan dem, då det kan vara blockeringar i vår kropp som nu har frigjorts. Efter ett gongbad är det bra att dricka mycket vatten för att hjälpa kroppen att renas och helas. Det sägs att effekten av gongen kan fortsätta under flera dagar efter själva gongbadet, och det kan också vara bra att tänka på att ta det lite lugnt direkt efter ett gongbad då man ofta är öppen och därför kan vara extra mottaglig för intryck och energier av olika slag.

 

Att använda sig av en gong

Om man vill kan man köpa en gong att använda hemma, men om man ska köpa en gong, klubban man slår med samt ställning så blir det ganska kostsamt, och att lära sig hantera gongen på rätt sätt är heller inte så enkelt. Det finns utbildningar att gå för den som är intresserad av att lära sig att spela på gong, och kanske då främst har tänkt att använda det i terapeutiskt syfte. Annars rekommenderas det att man går på något av de arrangerade gongbaden som finns runt om i olika städer i Sverige, och som idag finns även på många mindre orter.

 

På bilden ses gongar från Wasstuna Yoga.