Ametist

Ametist är en av våra vanligaste och mest omtyckta kristaller, och den är känd för bland annat sin vackra färg och sina många och omfattande egenskaper. Ametist är en violett variant av kvarts, och har genom tiderna varit en mycket eftertraktad och värdefull kristall. Under 1700-talet hittades ett stort antal fyndigheter med ametist i Brasilien vilket gjorde att den förlorade en stor del av sitt värde på marknaden, men dess egenskaper gör att den fortfarande är väldigt efterfrågad.

När det gäller ametisten så är det färgen som avgör dess värde, och de ametister som är som mest mörka till färgen är också de mest sällsynta och eftertraktade. Ametisten kan vara i allt från en blekare röd-lila färg till djupt lila och blå. Forskare har länge varit förbryllade över vad som orsakat ametistens färgskiftningar, men man har nu kommit fram till att det bland annat beror på hur mycket järn kristallen innehåller. Ametisten är också en av få kristaller som ändrar färg vid upphettning, och det kan vara bra att tänka på att den lätt bleks i solljus och också vid snabbt växlande temperaturer.

Ametist finns att finna i flera delar av världen, såsom Brasilien, Sydkorea, Österrike, Ryssland, södra delen av Afrika samt USA. Kristallen är vanlig även i form av geoder, där kristaller bildats inuti en sten med hålrum. Dessa kan bli mycket stora, ibland flera meter höga. Ametist är vanlig att ha i smycken, och är månadssten för februari.

 

Ametistens egenskaper

Namnet ametist kommer från grekiskans ord för ”ej berusad”, vilket kommer av kristallens förmåga att skydda mot bland annat berusning och gifter av olika slag, samt mot beroende och begär. Ametisten står för balans, beskydd och andlig visdom, och är en sten med höga vibrationer.

Ametistens förmåga att lugna kroppens system, exempelvis nervsystemet, gör att den har väldigt många användbara egenskaper för vår kropp och vårt sinne. Dess lugnande effekt på våra tankar gör den väldigt effektiv mot bland annat sömnsvårigheter, och den underlättar även vid meditation då man kan ha svårt att koppla bort sina tankar. Den ger också beskydd på olika sätt, bland annat mot negativa energier då man arbetar medialt. De katolska biskoparna bär än idag en ring av ametist för att få beskydd. Barn kan bli hjälpta av en ametist vid rädsla för mörker, mardrömmar eller hemlängtan. Ametisten sägs också lindra sorg.

Dess lugnande effekt på kroppens system gör också att den kan lindra huvudvärk och migrän och minska stress. Den ökar syretillförseln till blodet, och sägs vara helande för området runt bröstkorgen och magen. Den ska även ha en positiv effekt på hörselproblem såsom tinnitus, och den stärker immunsystemet och lindrar smärta och minskar svullnader. Ametisten kan lugna en beroendepersonlighet och hjälpa oss att stå emot olika begär, och kan därför vara till hjälp om man till exempel vill sluta röka.

 

En av de bästa stenarna vid healing och meditation

Ametisten är en sten med höga vibrationer, som bland annat används vid healing, meditation och för att förstärka sina andliga förmågor. Ametisten är en av de bästa kristallerna man kan ha under en meditation, då den hjälper till att lugna tankarna samtidigt som den ger ett fokus och öppnar upp för andliga förmågor. Ametisten förstärker vår intuition, öppnar upp för telepati och hjälper till vid tidigare-liv-regressioner.

Det är också en av de bästa kristallerna vid healing, och den kan användas för att ge healing åt både människor, djur och växter. En naturligt formad ametistkristall eller en geod är som mest effektiv då man vill hjälpa växter att växa, och för att omvandla negativa energier i exempelvis ett hus. Ametisten omvandlar den negativa energin till positiv för att sedan skicka ut den i universum. Ett ametistkluster är effektivt för att hålla luften i ett hem ren och positiv, och att ha en ametist i fönstret under månljus sägs ha en lugnande effekt i hemmet och på de personer som vistas där.

Ametisten stimulerar det tredje ögat och kronchakrat, samt den eteriska kroppen. Ametist som är mörkare till färgen passar bra till tredje ögats energier, medan en ljusare ametist används för kronchakrat. Vid en meditation kan en ametist läggas på tredje ögat för att lugna tankar och för att hjälpa oss att få en djupare förståelse för saker. Man kan också hålla i en ametistkristall eller ett mindre kluster i vänster hand, med spetsarna vända mot armen, för att bland annat hjälpa till att lugna kroppens system.

Ametisten lugnar vårt sinne och våra känslor, samtidigt som den ger ett fokus och ökar vår kreativitet. Den hjälper oss att tänka klarare och att få nya idéer. Om man har ett kreativt jobb kan man bli hjälpt av att ha ett ametistkluster vid sin arbetsplats, och då gärna ametist i en mörkare färg. Ett ametistkluster kan också användas till att rena andra kristaller, som man kan placera ovanpå klustret. Man kan dock tänka på att känsliga kristaller kan repas av de vassa spetsarna.

Ametist är en av våra vanligaste kristaller, och är därför lätt att få tag i och den säljs både i butiker och på nätet. Ametisten finns också i flera olika former, och är en av de vanligaste kristallerna i geoder och kluster.

 

Rena sin ametist

Ametist bör inte renas i solljus då det får kristallen att tappa färg. Man kan rena sin ametist i rinnande vatten under några minuter, gärna i destillerat vatten om det är ett kluster för att undvika att mineraler och kalk ska fastna i det. När man försiktigt torkat av kristallen kan man lägga den i månljuset för extra rening.