Hur man renar kristaller

De flesta kristaller bör renas med jämna mellanrum, för att ta bort de negativa energier som de har dragit till sig. Då en del kristaller är mer ömtåliga än andra fungerar inte samma reningssätt för samtliga kristaller. Vissa kristaller ska man till exempel inte rena i vatten då de riskerar att lösas upp på grund av sin porösa struktur, medan andra kan vara känsliga mot solljus och tappa färg då de exponeras för länge av de starka strålarna.

När det gäller fysisk smuts bör man endast torka av kristallen försiktigt med en trasa (eller skölja kristallen i vatten om den tål det), och inte använda några former av rengöringsmedel då detta kan skada kristallen eller lägga sig som en hinna på den som gör att dess egenskaper förlorar kraft. Detta gäller alla typer av rengöringsmedel, även sådana som är gjorda av naturliga ingredienser. Kristaller i form av exempelvis kluster kan man försöka att blåsa bort smutsen på, då dessa är svåra att torka av på annat vis.

När det gäller att rena kristallerna från negativa energier kan man prova sig fram vilket sätt man tycker känns bäst, förutsatt att kristallen tål att renas på det sättet. Här följer några av de vanligaste sätten att rena sina kristaller på:

 

Rinnande vatten

Ett av de snabbaste sätten att rena sina kristaller på är att hålla dem under rinnande vatten i några minuter, vilket renar dem från negativa energier men också från smuts och damm. Den bästa reningen får man genom att låta vatten från exempelvis en bäck eller ett vattenfall rinna över kristallerna, och man kan då lägga dem i en nätpåse för att undvika att de sköljs bort. Medan man sköljer kristallerna i vattnet kan man visualisera hur de renas från negativa energier, för att göra reningen ännu mer effektiv. Viktigt att tänka på är att alla kristaller inte tål vatten, och att de riskerar att gå sönder eller lösas upp vid kontakt med vatten. Kristaller som innehåller järn bör inte ligga under en längre tid i vatten då de kan oxidera, som exempelvis hematit.

Exempel på kristaller som inte bör renas i vatten: malakit, lapiz lazuli, selenit, opal, turkos, azurit, halit och flourit.

 

Havssalt eller brunt ris

Havssalt är mycket bra att använda för att rena något från negativa energier, då det drar till sig energierna väldigt effektivt. Man fyller en glasskål till hälften med havssalt (eller vanligt bordssalt om man inte har tillgång till havssalt), och lägger kristallen på saltet eller i det. Man låter sedan kristallen ligga i saltet i allt från en timma till en vecka, beroende på hur mycket rening kristallen behöver. En del väljer att låta kristallen ligga i skålen under natten, eller under ett dygn. Salt kan lätt skada ömtåliga kristaller, så om man är osäker på om kristallen tål salt kan man istället lägga den i en skål med brunt ris (eller vitt om man inte har tillgång till brunt ris) vilket också drar till sig negativa energier. Det är viktigt att man slänger saltet eller riset efter att man renat kristallen och inte använder det igen, då det nu innehåller negativa energier. Om man haft kristallen i salt ska man skölja den noga i vatten efteråt för att få bort alla saltrester.

Ett alternativt sätt för rening i salt är att lägga kristallen i ett glas som man sedan sätter ner i glasskålen fylld med salt, så att kristallen aldrig får direktkontakt med saltet. Detta är en mer skonsam metod för rening med salt, men den tar också längre tid för att samma rening ska uppnås som om kristallen hade direktkontakt med saltet. Man ska också tänka på att luften runt kristallen fortfarande innehåller saltrester, vilket gör att ömtåliga kristaller inte bör renas på detta sätt heller.

 

Rökelse

Att rena en kristall med hjälp av rökelse är en bra metod om man är osäker på hur ömtålig kristallen är som man vill rena, då detta är en metod som alla kristaller klarar av. Man kan använda sig av rökelsepinnar eller särskild rökelse som är tänkt för rening av just energier, som exempelvis en bunt med torkad vit salvia. Även cederträ, sandelträd och sötgräs passar bra till renande rökelse. Man håller sedan kristallen i röken från rökelsen under en halv minut upp till flera minuter, beroende på vilket behov kristallen har av rening. Man kan använda en fjäder eller något liknande för att få röken att skölja över kristallen, man bör dock inte använda sin hand för att göra detta då man själv riskerar att ta del av röken från kristallen och den negativa energi som lämnar den. Om man inte har tillgång till rökelse kan man istället föra kristallen över ljuslågan på ett tänt ljus, medan man visualiserar hur de negativa energierna lämnar kristallen.

 

Solljus

Det finns de som renar sina kristaller genom att lägga dem i direkt solljus, och att göra det laddar också upp kristallen med ny energi. Man ska dock vara försiktig med detta sätt att rena kristaller på, då energin från solljuset tillsammans med UV-strålningen är påfrestande för kristaller och kan göra att färgen bleks bort och att kristallens energier istället blir lägre. Om man vill rena sina kristaller i solljus kan man lägga dem i ett fönster i runt fem minuter, men vissa kristaller ska inte exponeras för solljus alls.

Exempel på kristaller som inte bör vara i solljus: ametist, fluorit, ametrin, grön apofyllit, citrin, topas, rosenkvarts, opal, turkos, akvamarin, celestit, kunzit och rökkvarts.

 

Månljus

I princip alla kristaller kan renas i månljus utan att ta skada, och man kan då lägga sina kristaller antingen utomhus i månljuset eller i ett fönster. Om man vill rena en kristall som inte tål vatten är det bra att tänka på att inte lägga ut den om det regnar eller förväntas bli dagg på marken. Fullmånen ger den mest kraftfulla energin, vilken finns även dagen innan och dagen efter själva fullmånen. Nymånens energier står för nystart, medan fullmånens ljus står mer för förstärkande av det som är och för avslutande av exempelvis en fas i livet eller ett projekt. Energin från månljuset når kristallen även om det är mulet ute.

 

Rening i jorden

Vibrationerna i jorden gör att kristallernas energier lättare kan återgå till sina ursprungsenergier, och därmed renas från andra energier som de tagit in. Man gräver ner sin kristall utomhus i jorden, i ett trädgårdsland eller liknande, och lämnar den där under ett till några dygn. Det kan vara bra att märka ut exakt vart man har grävt ner den, särskilt om det är en mindre kristall. Kristallen ska grävas ner i marken och inte bara i jorden i en blomkruka, då det är energierna i marken som renar kristallen.

Kristaller som inte bör grävas ner i jorden: samtliga kristaller som inte tål vatten, då marken ofta är fuktig och kan få kristallen att lösas upp eller spricka. Om kristallen har mindre gropar där jord kan samlas kan det också vara bra att välja ett annat sätt för rening, detsamma gäller kristaller i klusterform av samma anledning.

 

Rening med hjälp av andra kristaller

Vissa kristaller har renande av energier som en av sina egenskaper, och kan också hjälpa till att rena andra kristaller. Exempel på dessa renande kristaller är ametist och bergkristall, och man kan till exempel placera de kristaller som man vill rena i en ametistgrotta eller på ett ametist- eller bergkristallkluster. Man kan också lägga kristaller som man vill rena tillsammans med kristallen karneol, som också den är en renande kristall.

 

Visualisering

En av de allra säkraste metoderna för rening av kristaller är att rena dem genom visualisering, vilket inte kan skada någon kristall oavsett hur ömtåliga de är. Man kan då be universum om hjälp att rena kristallen, och sedan föreställa sig ett rent, vitt ljus genomsyra kristallen som man har framför sig, och visualisera hur det för med sig alla negativa energier från den. Om man har arbetat med att ge healing kan man också använda den energin för att rena och ladda upp kristallen med ny, positiv och ren energi.

 

Rening med hjälp av ljud

Ljud är vibrationer, och vibrationer kan användas bland annat för att rena kristaller. Man kan då använda sig av ljudet från en gong eller tibetanska skålar, vars energier får kristallen att gå tillbaka till sin naturliga och ursprungliga frekvens och därmed bli av med de negativa energier som den samlat på sig. Man kan också använda sig av jordens vibrationsljud vilket kallas för Shumannresonansen, som ligger på 7,83 Hz. Denna vibration sägs vara helande och renande för exempelvis kristaller, och fungerar också att lyssna på genom datorn från exempelvis youtube.