Tauposjön och Rotopounamusjön, Nya Zeeland

I Nya Zeeland sägs en av jordens viktigaste energipunkter finnas, vilket är den energipunkt som står för elementet vatten. Denna energipunkt sägs vara belägen i sjön Rotopounamu, vilket är en mindre, avskild sjö som ligger strax söder om sjön Taupo i Tongariro National Park, i mitten av den norra ön. Sjön bildades av ett jordskred för ungefär 10 000 år sedan, och den får vatten från sju olika strömmar och tros ha utlopp av vattnet under jorden.

Elementet vatten står för kvinnliga energier, yin-energin, och det står också för kärleken. Sjön anses av vissa vara Nya Zeelands hjärtchakra, och man säger att det är hjärtchakrats energier som ger sjön dess gröna färg. Rotopounamu ska också stå i förbindelse med jordens hjärtchakra Glastonbury i England, och vissa säger att naturen i området runt sjön avspeglar zodiaken och de olika stjärntecknen vilket också området runt Glastonbury sägs göra. En del påstår att Rotopounamusjön är en del av Lemurien, och det finns de som påstår sig känna att de får kontakt med folket från Lemurien då de är i närheten av sjön.

Energin i Rotopounamusjön sägs röra sig motsols, men kan ändra riktning beroende på olika omständigheter. Energipunkten ska vara mycket stor, med en diameter på upp till 300 mil. Energipunkten anses vara lika viktig som jordens chakrapunkter, och energicentret sägs kunna öppnas upp genom olika ritualer för att skicka helande energier till jorden och allt levande. Två gånger per år ska energierna vara extra starka vid sjön, då fullmånen är i Fiskarna i augusti eller september och nymånen i Fiskarna i februari eller mars.

Det finns en vandringsled runt Rotopounamusjön, vilken är 5 km lång och tar omkring två timmar att gå. Förutom att känna av energierna i området kan man här också se ett stort antal träd- och fågelarter. Energi som rör sig motsols kan göra att man känner en olustkänsla och ge en känsla av att man trycks ner mot marken, men en del kan uppleva energin som positiv, beroende på hur ens energibalans ser ut.

Tauposjön som ligger strax norr om Rotopounamusjön skapades av ett vulkanutbrott för 26 500 år sedan, vilket var det största utbrottet på 70 000 år, och skapade den största vulkaniska kratern i världen där Tauposjön nu ligger. Även Tauposjön är känd för sina starka energier, och nationalparksområdet har en stor spirituell betydelse för ursprungsbefolkningen på Nya Zeeland.