Titicacasjön, Peru/Bolivia

Titicacasjön är en av världens största, djupaste och högst belägna sjöar, och ligger på gränsen mellan Peru och Bolivia vid bergskedjan Anderna. Sjön består av sötvatten, och hänför besökarna med sin vackra, djupblå färg. Sjön anses av en del vara en av de heligaste platserna i världen, och här sägs jordens andra chakra, sakralchakrat, vara beläget. I sjön finns ett antal konstgjorda och bebodda öar, bland annat ön Uros där förfäder från Urosfolket lever, vilka levde samtidigt som Inkafolket.

 

Ett energicentrum i världen

Titicacasjön sägs vara den plats där den största energiströmmen i hela Sydamerika finns, vilken rör sig i medsols riktning och sägs vara ett av världens centrum för kvinnlig energi. Denna energi ska hjälpa till att balansera upp den manliga energi som har dominerat världen under lång tid, och sjöns ursprungsenergi är manlig och kvinnlig energi i balans. Sjöns energiström sägs vara i synkronicitet med energiströmmarna i Sedona, där energin rör sig i motsatt riktning. Det finns de som hävdar att denna energi kommer från Salar de Uyuni, vilket är världens största saltöken med en yta lika stor som Skåne. Salar de Uyuni ligger i södra Bolivia, mot gränsen till Chile, och var en gång en del av en mycket stor sjö. Saltet går 60 meter ner i marken, och denna plats sägs fungera som den största energigeneratorn på jorden.

 

En viktig plats för flera civilisationer

Titicacasjön var en av de heligaste platserna för Inkafolket, då det sägs att deras första kung, Manco Capac, föddes här. Området runt sjön har varit hem för ett stort antal civilisationer genom historien, och man har bland annat hittat delar av ett mycket stort tempel nere i Titicacasjön, som tros vara 1000-1500 år gammalt. Enligt tidigare civilisationer var detta platsen där världen skapades, då en gud kom från sjön och skapade solen, månen, stjärnorna och de två första människorna. Enligt Inkafolkets tro återvände själen till sjön efter kroppens död.

Titicacasjön förknippas också med de försvunna civilisationerna Lemurien och Atlantis, och en del säger att den mytomspunna ”solskivan” (solar disc) från Lemurien idag finns i Titicacasjön, i närheten av ön Island of the Sun. Island of the Sun är den största ön i sjön och också en av de viktigaste och heligaste platserna i området, och det sägs att en av jordens största leylinjer passerar just här. Enligt legenden finns lagrad visdom från universum i solskivan, vilken tidigare civilisationer kunde få tillgång till genom att försätta sig i ett meditativt tillstånd. På ön Solar of the Sun finns bland annat över 180 ruiner från Inkatiden, och ett område med flera stenlabyrinter, Chinkana. Dessa tros ha fungerat som ett träningscenter för prästerna hos Inkafolket. Labyrinterna är inte byggda lika noggrant som andra platser skapade av Inkafolket, vilket forskarna tror kan tyda på att de av någon anledning hade bråttom då de byggt labyrinterna. I närheten av Chinkana finns en av områdets mest kända platser, The Sacred Rock, vilket är en klippa som är formad som en puma, som sägs vara platsen där Inkakungen Manco Capac föddes.