Haleakala, Hawaii

Haleakala är namnet på det vulkanområde som utgör en stor del av ön Maui på Hawaii. Vulkanen ligger inom ett stort nationalparksområde, och den högsta punkten ligger drygt 3000 meter över havet. Det finns flera vandringsleder inom området, bland annat några som leder upp till de högsta topparna där man kan vandra ovanför molnen. Har man tur kan man träffa på den sällsynta Hawaiigåsen som är öns nationalfågel, och man kan också hålla utkik efter den utrotningshotade växten Silversvärd, som inte växer någon annanstans på jorden än just vid Haleakalas vulkanområde. Växten kan leva i upp till 90 år, men blommar endast en gång under sin livscykel och dör strax efter blomningen.

En del menar att Haleakala är platsen där jordens hjärtchakra är beläget, medan andra säger att Haleakala istället är en av jordens största energipunkter vid sidan av chakrapunkterna, och att denna energipunkt representerar elementet eld och ger energi åt jordens stora leylinjer. Oavsett vilken funktion platsen har så är man överens om att den har mycket starka energier och att det är en viktig plats på jorden. Människorna på Hawaii ses som välkomnande och öppna vilket man kan förknippa med hjärtchakrats egenskaper, liksom dess rika och levande kultur. Det sägs dessutom att ön Maui är en av bergstopparna av det som är kvar av den sjunkna kontinenten Lemuria, vars folkslag beskrivs som väldigt känslomässiga och som ett folk som levde sina liv i kärlek. Vissa anser att jordens frekvens är mer lik den femte dimensionens på Hawaiis öar, och det sägs också vara den frekvens som vårt hjärta har när det är öppet och i balans.

Hawaiis isolerade läge och avsaknad av större städer har också gjort platsen mycket populär för rymdobservationer, då man inte störs av stora ljuskällor som lyser upp himlen. Haleakala har särskilt bra förutsättningar då de omgivande väggarna i kratern ger en otrolig tystnad och stillhet, och platsens läge gör dessutom luften hög och klar vilket tillsammans gör området till en av de bästa platserna i världen för rymdobservationer genom teleskop. Platsen håller ungefär samma klimat året om, vilket gör att det finns flera permanenta teleskop vid Haleakala, som drivs av bland annat USA:s flygvapen och Hawaiis universitet.

Inom Haleakalas nationalparksområde finns flera heliga platser, och då flera av dem används än idag vid ceremonier försöker man bevara dessa platser hemliga för allmänheten. Haleakalas nationalpark är ett mycket välbesökt område, och många väljer att vandra upp på Haleakala under den tidiga morgontimmen för att titta på den fantastiska soluppgången, eller på kvällen för att se solnedgången för de som inte är lika morgonpigga. I nationalparken finns särskilda platser för camping, där man kan somna under en av de mest klara stjärnhimlarna på jorden.

Att flyga till Hawaii kostar från 9000 kr och uppåt tur och retur, beroende på när man väljer att åka, vilka flygbolag man åker med och var man mellanlandar. Det är vanligt att man mellanlandar i London, Frankfurt eller Köpenhamn, och sedan i Los Angeles eller San Francisco för att sedan åka vidare till Honolulus internationella flygplats. Från Honolulu kan man sedan ta ett flyg vidare till Maui, antingen via kommersiella turer eller privata plan. Flygningen tar omkring en timme. Tidigare gick båttrafik mellan öarna men detta förbjöds då miljön riskerade att ta skada, och idag är det enda alternativet att hyra en privat båt om man inte vill flyga. Hawaii passar bra att besöka året runt, då öarna har ett relativt jämnt och behagligt klimat under hela året.

Det kan vara bra att veta att det inte finns någon mat att köpa inom nationalparksområdet, och inte heller övriga saker som man kan behöva vid camping såsom gasol vilket man därför måste ha med sig. På de högsta delarna av Haleakala är luften tunn, och det kan vara en ganska krävande vandring till toppen. Är man gravid bör man undvika att gå upp på de högre höjderna på grund av den tunna luften. Det rekommenderas att man tar med sig varma kläder då temperaturen kan gå ner till omkring 5 grader på kvällen och natten. Inträdet i nationalparken är från $8 och uppåt beroende på färdmedel. Bilvägar finns i nationalparksområdet, och en del väljer att upptäcka området på cykel.