Lourdes, Frankrike

Lourdes är en stad vid Pyrenéerna i sydvästra Frankrike, och är ett av världens mest kända pilgrimsmål med miljontals besökare varje år. Målet för pilgrimerna är grottan Massabielle, där en ung flicka vid namn Bernadette Soubirous hade flera uppenbarelser av Jungfru Maria under mitten av 1800-talet. Uppenbarelserna skedde dagligen under flera veckor, och allt eftersom ryktet spred sig om dem kom allt fler och besökte platsen tillsammans med flickan. Under de sista uppenbarelserna kom runt 20 000 människor till platsen för att bevittna Jungfru Maria. Under en av uppenbarelserna sa Jungfru Maria åt flickan att dricka av och skölja sig i vattnet som fanns i grottan, och hon hittade då en vattenkälla som hon tidigare inte sett. Denna vattenkälla finns kvar än idag, och efter att människor som druckit och sköljt sig i vattnet rapporterats ha blivit helade från olika sjukdomar är denna källa nu det största målet för de flesta pilgrimer och turister som besöker Lourdes. I Lourdes finns läkare från the Medical Bureau of Lourdes som tittar på de fall där personer hävdar att de blivit helade från sjukdom efter att de varit i kontakt med vattnet, och de har bekräftat 65 fall där personer har tillfrisknat utan att man kunnat ge det någon medicinsk förklaring. Ett stort antal människor som besökt platsen säger sig ha blivit helade, och det är också förhoppningen om helande som gör att människor från hela världen besöker Lourdes.

Lourdes sägs ligga på en leylinje, och platsen sägs vara slutet på den leylinje som har sin början vid Holyrood Abbey i Edinburgh i Skottland och som genom sin väg till Lourdes korsar bland annat Glastonbury, Avebury och Stonehenge.

 

De mest besökta platserna i Lourdes

Det heliga området i Lourdes, The Sanctuary of our Lady of Lourdes, har en yta på omkring 52 hektar, och här finns drygt 20 olika byggnader som dagligen besöks av ett stort antal pilgrimer och turister. Här följer de viktigaste och mest kända platserna:

Grottan Massabielle: Massabielle är den grotta där Bernadette fick sina uppenbarelser av Jungfru Maria och där den heliga vattenkällan finns, och det är därför den plats man ofta menar när man pratar om Lourdes. Detta är den viktigaste platsen i Lourdes att besöka för pilgrimer, och här kan man bland annat se den heliga källan inuti grottan, som är kvar på den plats där Bernadette fann den, och man kan dricka av dess vatten från kranar vid grottan och flera andra ställen i området. En bit upp vid grottan finns en staty av Jungfru Maria, som står på den plats där Bernadette såg Jungfru Maria uppenbara sig.

Vattenbadet: I närheten av grottan Massabielle ligger ett område med 17 separata badkar av marmor, elva st för kvinnor och sex st för män. Här får man en och en bada enskilt i vatten från den heliga källan. Badet kostar ingenting, och ett stort antal volontärer finns på området för att bland annat hjälpa besökare att ta sig ner i baden om de inte kan göra det på egen hand.

Basilica of the Immaculate Conception: Ovanför grottan Massabielle ligger denna kyrka, vars altare ligger direkt ovanför den plats där Jungfru Maria sägs ha uppenbarat sig. Framför kyrkan finns världens längsta rosenkrans, som är 83 meter lång. I kyrkan finns bland annat stora, färgade glasfönster som visar bilder från de 18 uppenbarelserna av Jungfru Maria.

Basilica of the Rosary: Under och framför Basilica of the Immaculate Conception ligger Basilica of the Rosary. Kyrkan byggdes på slutet av 1800-talet och ersatte det äldre kapellet som tidigare låg på platsen. Bernadette såg Jungfru Maria med en rosenkrans i handen vid uppenbarelserna, och kyrkan är därför uppbyggd kring det temat och har bland annat 15 mindre kapell som representerar de olika bönerna i rosenkransen.

The Basilica of Saint Pius X: Då allt fler pilgrimer kom för att besöka Lourdes, valde man att bygga ytterligare en kyrka då de andra inte kunde rymma alla besökare. År 1958 stod denna kyrka klar, vilket är en annorlunda kyrka då större delen av den ligger under jorden. Kyrkan rymmer 25 000 besökare.

Processionerna: Varje dag går en procession kl 17 och kl 21, där hundratals och ibland tusentals människor deltar. Vid processionen kl 21 bär man på varsin fackla som lyser upp mörkret. Detta är en del av de tre önskemål som Jungfru Maria sägs ha gett Bernadette, vilka var att dricka och skölja sig i vattnet från källan, att se till att ett kapell byggdes vid platsen samt att bjuda in människor till processioner.

Utanför området finns Bernadettes barndomshem där hon bodde när hon fick uppenbarelserna, vilket idag är ett museum som är öppet för besökare. Bernadette dog 35 år gammal och bodde då i staden Nevers som ligger i den centrala delen av Frankrike, och där finns ett kapell i hennes namn där man kan se den heliga kistan i guld och glas där hennes kropp ligger begravd.

 

När man ska besöka Lourdes

Högsäsongen för pilgrimsvandringarna till Lourdes är mellan påsk och slutet av oktober, och under denna period besöks platsen dagligen av runt 25 000 pilgrimer. Det är som flest pilgrimer och turister under helgdagar, och särskilt under Jungfru Marie Himmelsfärd som firas den 15 augusti varje år.

Under högsäsong rekommenderas det att man ställer sig i kö till badet en timme innan öppning. Badet är öppet alla dagar under året, men har begränsade tider under lågsäsong. Bra att veta är att flera hotell i Lourdes endast har öppet under högsäsong.

 

Ta sig hit

Ett av de enklaste sätten att ta sig till Lourdes från Sverige är att först flyga till Paris, för att sedan flyga vidare till Lourdes därifrån. Man kan också ta tåg från Paris till Lourdes, och resan tar då mellan 6-8 timmar. Det avgår flera tåg per dag.