Mt Fuji

Mt Fuji är det högsta berget i Japan på 3776 meter, och det är också en aktiv vulkan som hade sitt senaste utbrott år 1707. Berget är bland annat känt för sin symmetriska form, och det har blivit något av en symbol för landet och kan ses bland annat på många målningar och det omnämns i ett stort antal dikter och texter. Fuji tillhör ett av de tre heliga bergen i Japan, och man har uttryckt sin vördnad inför berget redan i de första skrifterna som hittats från Japan. Fortfarande idag anses berget vara en helig plats, och tusentals pilgrimer vallfärdar till berget varje år. Innan man bestiger berget bör man besöka det tusenåriga templet Murayama Sengen Jinja för att visa sin vördnad. En bit nedanför berget på den nordöstra sidan finns flera mindre sjöar och dammar, som består av smältvatten från Fujis bergstopp som har filtrerats genom marken under lång tid. Det klara vattnet används bland annat som dricksvatten, och det innehåller mycket mineraler och anses av många vara heligt vatten.

 

En av jordens chakrapunkter

Fuji är den plats i Japan som man säger har starkast energier, och berget ses också som en av de största och viktigaste energipunkterna på jorden. Många påstår att berget till och med är plats för ett av jordens största chakran, dock råder det delade meningar om vilket det i så fall skulle vara. De flesta säger att berget är plats för jordens tredje chakra, solar plexuschakrat, eller för det sjunde chakrat, kronchakrat. Några tror att berget istället är plats för pannchakrat eller halschakrat. Många ser Japan som den plats på jorden där energierna från öst och väst möts, och man menar också att berget Fuji är en plats som hjälper dessa energier att mötas och förenas. På detta sätt blir Japan en brygga mellan öst och väst, och Fuji blir en viktig plats för vår utveckling från ett intellektuellt tänkande till ett mer andligt tänkande. Vid ett besök vid berget sägs vårt kronchakra öppnas upp, och underlätta för energierna att skapa en förändring i världen.

Man talar också om huruvida vulkanen kommer att få ett utbrott igen, och en del menar att bergets krafter står för den kraftfulla och mytomspunna kundalinienergin, som skulle släppas fri vid ett eventuellt utbrott. Dock tror man att den här energin frigörs långsamt på ett annat sätt än rent fysiskt, och att detta är vägen mot ett andligt uppvaknande på jorden. Fuji sägs vara en av energipunkterna som leylinjen ”The Plumed Serpent” korsar under sin väg runt jorden, och som också står i förbindelse med Mt Shasta, Bali och Titicacasjön i Peru. Denna leylinje är en av de två största energilinjerna på jorden, och den står för den manliga energin (yang) medan ”The Rainbow Serpent” står för den kvinnliga energin (yin).

Berget Fuji står för klarhet, enkelhet och skönhet, och också för odödlighet som är namnets betydelse på japanska. Det förknippas även med Vattumannens stjärntecken, och det är populärt att vandra uppför berget när fullmånen är i Vattumannens tecken under juli eller augusti.

 

Bergsklättring på Fuji

Säsongen för bergsklättring på berget Fuji pågår i första hand mellan juli och augusti, då det under denna period är bäst förutsättningar när det gäller bland annat väder, transportförbindelser och övernattning. Det är förbjudet att klättra upp på berget under övriga delen av året, då vädret gör att det kan vara mycket farligt. Att klättra upp till toppen på berget Fuji kräver noggranna förberedelser då vädret snabbt kan ändras på vägen upp, och det rekommenderas starkt att man övernattar i stugorna som finns att hyra på berget på vägen upp mot toppen för att kroppen ska hinna ställa om sig till den höga höjden. Det finns fyra vandringsleder upp till toppen av berget, och den vanligaste att vandra är Yoshidaleden och det är också den som rekommenderas om man inte har någon tidigare erfarenhet av bergsklättring. Från vandringsledens början på drygt 2000 meters höjd tar det omkring 6 timmar att nå toppen av berget. Många väljer att nå toppen i tid för soluppgången, då man har en fantastisk utsikt åt alla håll när solen går upp över molnen.

 

Ta sig hit

Fuji ligger omkring 13 mil sydväst om Tokyo, varifrån man också kan se berget vid klart väder. Det går bussar från många av de stora tåg- och busstationerna runt Tokyo till Fuji under juli och augusti. Det finns flera flygbolag som flyger till Tokyo från Sverige, bland annat SAS och Finnair som har mellanlandning i Köpenhamn respektive Helsingfors och Osaka. Att flyga till Tokyo kostar från 7000 kr och uppåt tur och retur, beroende på bland annat tid för resan och vilket flygbolag man väljer att resa med.