Pilgrimscentrum i Vadstena

På Klostergatan i Vadstena ligger Pilgrimscentrum, som har som syfte att fungera som center för pilgrimer i Sverige. Vadstena är ett av Europas största vandringsmål för pilgrimer, och Pilgrimscentrum besöks av runt 40 000 personer varje år från både Sverige och övriga delar av världen. Pilgrimscentrum drivs av Svenska Kyrkan och Linköpings stift, men välkomnar människor från hela världen oavsett tro och livsåskådning.

På Pilgrimscentrum finns möjlighet till övernattning med 14 sängplatser, och i byggnaden finns förutom toalett och dusch även tillgång till kök och ett allrum. En plats i ett flerbäddsrum kostar 150 kr/natten, lakan kostar 50 kr att hyra och frukost finns att få för 40 kr. På Pilgrimscentrum anordnas flera olika aktiviteter varje år, exempelvis olika kurser, vandringar och retreat. Det finns också ett café som är öppet varje måndag till fredag mellan kl 8-16, där man erbjuder nybakat bröd, kakor, bullar och kaffe och te till förmånliga priser i hemtrevlig miljö. I anslutning till caféet finns en mindre butik där man kan köpa bland annat litteratur samt praktisk utrustning att ha när man ska ut och vandra.

Bredvid Pilgrimscentrum ligger Klosterkyrkan, som är det slutgiltiga målet för de pilgrimer som vandrar till Vadstena. Klosterkyrkan i Vadstena är en av de största medeltida kyrkorna i Sverige, och här hålls bland annat pilgrimsmässor och böner under dagen. Utanför Klosterkyrkan och Pilgrimscentrum finns en klosterträdgård, som är känd för alla sina klosterliljor som man kan se blomma på våren.

Pilgrimscentrum är öppet måndag till fredag kl 8-16, men kan vara tillfälligt stängt under exempelvis pilgrimsresor och vandringar som Pilgrimscentrums personal är med på.