Den nionde insikten, James Redfield

Den nionde insikten är en roman som handlar om ett mycket gammalt manuskript som upptäcks i Perus regnskog, som innehåller nio insikter som rör människans utveckling och som ger oss ett nytt sätt att leva. Insikterna berör bland annat energier och energifält hos allt levande, och förklarar hur man kan lära sig att se dessa fält med blotta ögat.

I boken får man följa huvudpersonen (som inte skrivs ut med något namn i boken) under sin resa i Peru, där han, tillsammans med människor som han möter på vägen, söker efter den sista av insikterna som man ännu inte hittat – de nionde insikten. Sökandet försvåras av att regeringen och kyrkan i landet vill förstöra manuskriptet, då de anser att det är ett hot mot religionen och kyrkans ställning och makt i samhället.

Boken gavs ut på 1990-talet och har sålts i flera miljoner exemplar, och är fortfarande idag efterfrågad. Den är en intressant bok för andligt sökande människor, då den föreslår ett helt nytt sätt att leva med fokus på vår inre utveckling och med en medvetenhet om exempelvis energifält, synkroniciteter och höjning av våra vibrationer.

Några år senare kom den efterföljande boken Den tionde insikten, som är en fortsättning på äventyret i den första boken, och den här gången handlar sökandet om den tionde insikten – den som nu fattas för att hela manuskriptet ska bli komplett. I denna bok får huvudpersonen bland annat träffa gestalter från Efterlivet och Andra dimensionen, vilka förbereder honom inför det den tionde insikten har att berätta för mänskligheten.

Det finns även en tredje bok i serien, som handlar om bakgrunden till de två tidigare böckerna och om det andliga uppvaknandet som sägs vänta jorden. Denna bok är inte skriven i romanform, utan tar upp olika omfattande teman i olika kapitel om bland annat intuitionen, nära-döden-upplevelser och hur vi kan göra så att vår framtid på jorden blir så bra som möjligt genom att till exempel bekämpa fattigdomen och rädda vår miljö.

De tre böckerna med svensk översättning är slut hos leverantören, men finns fortfarande att köpa på engelska. Böckerna med svensk översättning kan gå att finna på antikvariat, butiker med begagnade böcker eller på exempelvis Bokbörsen.se. Den nionde insikten finns också som film, och heter ”The Celestine Prophecy”.