Vi upplevde döden, Michael B. Sabom

I boken Vi upplevde döden (originaltitel: Recollections of Death. A medical investigation) har författaren Michael B. Sabom samlat omkring 100 nära-döden-upplevelser som olika patienter har haft, och jämfört dem med bland annat patienternas journaler och ögonvittnesskildringar. Intervjuer gjordes med patienter som kommit tillbaka till livet efter att ha varit kliniskt döda, och gemensamt för många av berättelserna var bland annat att de inte längre var lika rädda för att dö efter den upplevelse de haft. I boken tar man upp bland annat vilka kännetecken som finns på nära-döden-upplevelser, och vad olika patienter upplevde och var med om. Flera personer upplevde ett mörker och en tomhet som man rörde sig genom, för att sedan komma till ett starkt ljus. Många såg ett vackert landskap framför dem, och lika många kunde känna att det fanns en närvaro i närheten av dem.

Michael B. Sabom är professor i kardiologi i USA och har därför kunnat använda sina medicinska kunskaper i sin kartläggning av patienterna och deras upplevelser, och han har själv varit med om ett stort antal återupplivningar i sitt yrke som kardiolog. Boken är skriven utifrån ett granskande och analyserande perspektiv, där författaren bland annat även går igenom vilka olika förklaringar som skulle kunna finnas bakom patienternas upplevelser, exempelvis att detta är ett tillstånd som hjärnan skapar själv på grund av exempelvis temporallobsepilepsi.

Boken Vi upplevde döden har sålt slut i den svenska upplagan, men finns att köpa på engelska på till exempel amazon.com. Vill man läsa boken på svenska kan man se om någon säljer den på exempelvis bokbörsen.se eller på något antikvariat.