Rena sitt hem

Om man ofta känner sig trött och orkeslös när man befinner sig i sitt hem samt att luften upplevs lite tung att andas, kan man prova att rena det med hjälp av röken från särskilda örter. Detta sätt att rena något på har en lång tradition bland annat hos ursprungsbefolkningen i Amerika, där det var en del i deras ritualer och ceremonier. Detta är något som flera börjat använda sig av idag, för att få bättre energier i sina hem.

 

Hur man går tillväga för att rena sitt hem

För att kunna rena sitt hem behöver man en eller flera örter att få röken från, något att tända dem med samt ett eldfast kärl att ha örterna i under tiden som man arbetar med reningen. Det är viktigt att man använder ett kärl som tål höga temperaturer så att det inte smälter eller spricker, det bör dock inte vara av metall då man riskerar att bränna sig på den om den hettas upp av den glödande örten. Det finns flera olika örter som man kan använda vid rening, och en av de vanligaste örterna att använda för ändamålet är torkad vit salvia. Vit salvia för rening av hus finns att köpa i välsorterade butiker och webbutiker inom området andlighet, och säljs ofta i knippen (kallade ”smudge sticks”) som man kan använda flera gånger.

Man kan börja med att vädra i huset eller lägenheten innan man sätter igång, för att få in lite ny luft. Det är dock viktigt att man stänger fönster och dörrar igen innan man tänder salvian, så att vinden inte för med sig glödande delar ut i rummet. Det vanligaste är att man renar ett rum i taget. Man börjar med att ställa sig vid dörren till rummet och försiktigt tända eld på salvian ovanför den eldfasta skålen. Det räcker med att tända på de yttersta delarna längst upp på bunten, och så fort den börjat brinna blåser man snabbt men försiktigt ut elden så att salvian endast fortsätter att ryka, inte brinna. Det sägs att man sedan ska gå medsols runt i rummet, samtidigt som man sprider ut röken försiktigt med hjälp av handen eller exempelvis en fjäder. Särskilda fjädrar för rening av hus finns ofta också att köpa där man kan hitta den vita salvian. Det är viktigt att man rör sig i hörnen med salviaröken, då negativ energi lätt stagnerar just där. Man bör också öppna alla lådor, skåp och garderober för att även dessa utrymmen ska kunna renas.

Under tiden som man går runt med rökelsen kan man be en bön eller tänka eller uttala en ramsa om exempelvis att man nu rensar bort all negativ energi i rummet och att endast positiv energi tillåts komma in. När man gått runt hela rummet stannar man vid dörren igen, där man släcker salviabunten om man inte vill gå vidare till ett annat rum. Det rekommenderas dock att man renar alla rum på samma gång för bästa effekt. Salviabunten släcker man genom att trycka den lätt mot den eldfasta skålen några gånger, eller genom att trycka den mot lite sand. Det är mycket viktigt att se till att salvian är helt släckt och sval innan man lägger undan den igen.

Efter att man låtit röken vara kvar i rummet en stund och tagit sig in i alla vrår, kan man öppna dörrar och fönster för att låta den negativa energin som fastnat i röken komma ut, där den sedan tas omhand av naturen. Resterna från salvian som hamnat i skålen kan man lägga i lite jord utanför huset när det svalnat.

Rening av rum på detta sätt har en lång tradition, och har använts på liknande sätt av många kulturer i olika ritualer och ceremonier. Detta är något som man kan tänka på då man utför reningen, och man bör utföra den med respekt och vördnad. Även själva bunten med den vita salvian bör behandlas med vördnad enligt gamla traditioner.

 

Positiva joner som är negativa för oss

Det som man säger sker när man låter röken från vit salvia sprida sig i rummet är att örtens negativa joner träffar luftens positiva joner, och balanserar dem. Det är luftens positiva joner som ger den negativa känslan i ett rum, och som gör att man kan känna sig trött och hängig och att man har olustkänslor. När man har renat ett rum eller ett hus kan man känna en lätthet och till och med uppleva ett annat ljus i rummet, och man kan ofta känna hur luften verkar vara renare och det kan kännas lättare att andas. Positiva joner sägs omvandlas till fria radikaler när de når exempelvis vårt blodomlopp, vilket i sin tur kan kopplas ihop med olika sjukdomar på sikt. Negativa joner i luften sägs tvärtom bidra till en bättre hälsa.

Vatten i rörelse är det som bildar flest negativa joner, men även saltlampor i form av saltkristaller utsöndrar en viss nivå av negativa joner som får oss att må bättre i ett rum.

För att bibehålla positiva energier i sitt hem bör man rena det flera gånger per år, och helst också efter exempelvis gräl eller efter besök från någon som mår väldigt dåligt. Det kan också vara en god idé att rena en lägenhet eller ett hus innan man flyttar in, för att få bort energierna från de tidigare ägarna.

Observera att man inte bör utföra rening av rum under graviditet.