Agat

Agat är en kristall som finns i ett mycket stort antal varianter och färger och de finns att hitta över hela världen. Agat kallas ibland för ”jordens regnbåge”, då den sägs finnas i alla de olika färger som finns på jorden. Agat är en kvartskristall, och den känns igen med hjälp av sitt speciella utseende då den är uppbyggd av flera tunna, olikfärgade skikt eller band. Namnet agat kommer från namnet på floden Achete i Sicilien, där kristallen upptäcktes för första gången för över tusen år sedan. Agat är en av de första kristallerna som upptäcktes och började användas av människan, och den används än idag av många tack vare bland annat dess stärkande och helande egenskaper. Mönstren i en agat liknar årsringarna på ett träd, men har ofta en oregelbunden form. Agat kan också ha horisontella skikt, men detta är inte lika vanligt.

Agat är en relativt billig kristall som också är lätt att få tag i, men man ska vara uppmärksam på att det förekommer mycket falsk agat på marknaden. Ibland säljs glasbitar som ser ut som agat, och det är också vanligt att agat färgas för att se mer tilltalande ut. Agat som har starka färger, ofta starkt rosa, blått eller grönt, är nästan alltid färgade. Man kan vara särskilt uppmärksam på agat som har ursprung i Brasilien, då den ofta är färgad. Det är också vanligt att kristallen poleras för att den ska få en finare yta.

 

Allmänna egenskaper

Agat vibrerar i en lägre frekvens än de flesta andra kristaller, men den har kraftfulla egenskaper och står bland annat för styrka och stabilitet. Agat har också en stark kontakt med jordens energier. Agat är en kristall med mycket energi, men tack vare de jordande egenskaperna så kommer denna energi till oss när vi verkligen behöver det och annars ger den oss lugn och balans. Agat verkar positivt för vårt självförtroende, och den hjälper oss att acceptera oss själva som vi är och får oss att se tydligare vilka förmågor och talanger vi har.

Agat har beskyddande egenskaper, och kan användas som en skyddsamulett vid bland annat resor, särskilt bilresor, men också vid riskfyllda jobb eller vid faror som har med oväder att göra. Förr sågs agat också som en viktig kristall för att ge beskydd under graviditet och vid förlossning, och även för att ge fortsatt skydd och hjälp under barnets tidiga år. Agat sägs också ge skydd mot negativa energier i olika former, och kan därför vara till hjälp om man till exempel har problem med energitjuvar eller negativ andlig aktivitet i hemmet. Den kan även ge hjälp åt den som lätt fastnar i negativa tankar eller drömmer mycket mardrömmar.

Agat ger ökad kreativitet och hjälper oss att finna kreativa lösningar på svåra problem, och den är bra att bära med sig då man ska fatta viktiga beslut. Den sägs förbättra vårt minne och våra analytiska färdigheter, och det är en särskilt bra kristall att ha i närheten om man arbetar mycket med siffror. Den ökar också vår kreativitet och inspiration, och är mycket bra för personer inom kreativa och uttrycksfulla yrken. Agat kan förbättra relationer, och genom att placeras i nivå med vårt hjärtchakra kan den ge en ökad känsla av harmoni och balans. Agat med regelbundna mönster har grundegenskaper som går mer åt lugn och balans, medan agat med oregelbundna mönster har energier som står mer för handling, kreativitet och beslutsfattande.

Agat har en positiv inverkan på samtliga chakran, och kan hjälpa till att rena och ta bort blockeringar i varje chakra. Den kan också rena vår aura från negativ energi. Agat hjälper oss att acceptera våra känslor och ökar vår förmåga att se oss själva och olika situationer i livet så som de verkligen är. Den hjälper oss att komma över bitterhet och ilska, och kan också lindra stress och vara till hjälp för att komma över alla slags trauman. Den står för nystart och förändring, och hjälper oss att våga uttrycka vår sanning. Dess jordande egenskaper gör att avundsjuka kan mildras, och den kan också hjälpa oss att stå emot känslan att vilja ha saker som vi egentligen inte behöver.

Fysiskt sägs agat ha en helande effekt på bland annat vårt matsmältningssystem och området kring ögonen, och den ska ha en lindrade effekt på huvudvärk och yrsel. Agat sägs också ha en positiv effekt på olika hudproblem och insektsbett. Vid feber kan en kall agat läggas på pannan för lindring. Den är också bra mot problem i tänder och tandkött, och kan ha en positiv effekt vid epilepsi. Då kristallen används mot fysiska åkommor bör den placeras direkt på huden vid det drabbade stället för bästa effekt.

 

Kristallens olika färger och mönster och dess särskilda egenskaper 

Det finns ett mycket stort antal varianter av agat, och dessa har ofta fått sina namn antingen efter var dess fyndigheter finns eller efter dess utseende. För att få kallas agat måste kristallen ha flera skikt i sig, dock är mossagat och denditrisk agat undantaget då de saknar skiktmönstret men är flerfärgade.

Nedan följer en kort beskrivning av några de vanligaste varianterna av agat och dess egenskaper.

Blå spetsagat: Blå spetsagat är ofta ljusblå till färgen, ibland med vita inslag, och det är en kristall som är starkt förknippad med halschakrat. Den har en lugnande och helande energi, och den hjälper oss att tro på oss själva och att våga uttrycka oss och säga vår mening och våga visa vilka vi är. Blå spetsagat ökar också vår kreativitet, och är särskilt bra att använda vid uttrycksfulla och kreativa yrken. Denna agat har en helande effekt även på det fysiska området kring halsen, och kan hjälpa vid exempelvis olika halsproblem.

Denditrisk agat: Denditrisk agat, även kallad trädagat, är starkt förknippad med jorden och naturen, och gör oss mer medvetna om jordens behov och vad vi kan bidra med inom detta område. Denditrisk agat står för överflöd i livets alla delar, och den sägs öka energiflödet från våra energikroppar till vår fysiska kropp.

Eldagat: Eldagat är ofta mörkbrun till färgen, och det är en kristall som ger ökad stabilitet, fokus och styrka när det gäller att manifestera de högre mål som vår själ har i det här livet. Den kan också hjälpa oss med att förstå hur vi kan överkomma vår karma i vårt nuvarande liv. De helande egenskaper som denna agat har är mer energirika än andra varianter av agat. Eldagat har starkt jordande och skyddande egenskaper.

Mossagat: Mossagat har en stark koppling till naturen och är sedan länge känd som en kristall som passar mycket bra för den som jobbar nära naturen, till exempel jordbrukare eller trädgårdsmästare. Den mildrar känslor av stress och rädslor, och kan vara läkande vid depression.

Vit agat: Vit agat ska vara särskilt bra för kvinnor som är gravida, då denna kristall sägs lindra illamående under graviditeten och smärtan under förlossningen. Den sägs också ge skydd för mamma och barn. Vit agat är förknippad med kronchakrat, och står bland annat för hopp.

Botswana-agat: Botswana-agat är känd för att ge stöd vid förändringar, stora som små, och hjälper oss att hantera dem på bästa sätt. Den sägs också ha en stödjande inverkan vid depressioner och sorg, och ger lugn och styrka. Den står för kreativitet och är känd för att kunna ge hjälp för den som vill sluta röka.

Svart agat: Svart agat är en mycket jordande och skyddande kristall, som har en stark koppling till jorden. Den har en lugnande effekt under perioder av stress och ger en känsla av styrka och mod till sin bärare. Svart agat kan vara helt svart eller svart med vita ränder.

 

Hur man kan använda agat

Agat kan användas på flera olika sätt, beroende på vad syftet är med kristallen. Vill man använda den på grund av de egenskaper den har när det gäller vår fysiska kropp bör den placeras så nära huden och den berörda platsen som möjligt.  Under en meditation kan man prova att hålla i en agat för att få ett ökat lugn, men också för att öppna upp sitt medvetande mot sitt högre jag. Om man vill få mer livliga och varierade drömmar kan man prova att lägga en agat vid huvudkudden. Agat används ofta inom feng shui, och är känd för att kunna ge positiva energier i ett rum och därmed också ge ett bättre flöde av livsenergin. Detta kan bland annat göra att kreativiteten ökar för den som arbetar i rummet.

 

Rena sin agat

Det säkraste sättet att rena sin agat på är att exempelvis hålla den i röken från vit salvia eller att visualisera ett vitt, renande ljus kring den. Läs mer om hur du kan göra det här.