Bärnsten är egentligen ingen sten, utan förstenad kåda från miljontals år gamla träd. Kådan sägs komma från ett nu utdött barrträd som växte i Baltikum och Skandinavien för omkring 45-50 miljoner år sedan, och med tiden hamnade den vid kusten och följde sedan med vidare ut i havet där den låg under tusentals år. Med glaciärernas hjälp kom bärnstenen sedan tillbaka till ytan, och kan nu hittas vid kusterna igen. De största fyndigheterna av bärnsten finns i Baltikum och Dominikanska Republiken, och denna bärnsten är ofta 25-40 miljoner år gammal. Bärnsten från Baltikum är känd för sin höga kvalitet, och den tros också vara den äldsta bärnstenen på jorden. Bärnsten från fyndigheterna i Dominikanska republiken är något yngre, men är också eftertraktad då den har fler exemplar med insekter och växtdelar i sig.
Förstenad kåda måste vara minst 20 miljoner år gammal för att få kallas bärnsten, annars får den namnet kopal. Bärnsten har använts som helande sten och skyddsamulett i över 7000 år, och den räknas som vår första ädelsten. Den har hittats i egyptiska gravar, bland annat i Tutankhamuns grav som är omkring 3000 år gammal. Bärnsten kallas ibland för ”flytande solsken”, vilket kommer av dess gyllene färg. På grund av materialet känns bärnsten också varm då man håller i den.
Bärnstenens genskaper
Bärnsten är en starkt helande och renande sten, som också har beskyddande egenskaper. Den sägs öppna och rena samtliga chakran, och transformera negativ energi till positiv. Den hindrar oss från att ta in negativa energier, vilket gör den till en bra sten för bland annat personer som arbetar med att ge healing. Den sägs också kunna rena sin närmiljö. Bärnsten har en lätt och mild energi som verkar lugnande, samtidigt som den är energigivande och främjar kreativitet och livskraft. Den ger klarhet och underlättar beslutsfattning, och ökar vår spontanitet. Den står också för tålamod, balans och lugn, och den sägs ge bäraren tur i kärlek och äktenskap.
Bärnsten hör samman med vårt solar plexuschakra, men också vårt sakralchakra och halschakra. Den har en stark koppling till jorden, och har därför jordande vibrationer. Bärnsten är särskilt bra för självläkning av depressioner, och den fungerar också läkande för vårt inre barn och för trauman i tidigare liv. Den kan lindra fobier och rädslor, och sägs balansera höger och vänster hjärnhalva. Den ger bättre självförtroende och sägs också ge allmän tur och framgång. Bärnsten kombinerat med andra gulfärgade kristaller och stenar ökar dess förmåga att attrahera pengar och ge ökad kreativitet. Bärnsten blir statiskt laddad om man till exempel drar den mot ylle, och denna elektricitet sägs dra till sig energi och kraft till bäraren av stenen.
Bärnstenens renande energier hjälper också vår fysiska kropp, och sägs ha positiva effekter på våra renande organ såsom lever, njurar, urinblåsa och mage. Bärnsten ger healing och läkande åt hela kroppen, och stimulerar kroppens självläkande processer. Då den hjälper till att öka energiflödet i kroppen har den positiva effekter på vår cirkulation och vårt endokrina system, och den sägs också vara särskilt bra vid ledproblem och fibromyalgi. Då den stimulerar området kring halschakrat sägs den också ha en positiv effekt på vår hörsel och området kring öronen, och den sägs också kunna lindra huvudvärk.
Olika färger av bärnsten
Den vanligaste varianten av bärnsten är gul-orange och genomskinlig, men den finns också i flera andra färgskiftningar såsom mörkröd, mörkbrun, gyllenbrun, grön och ljust gyllene. De mörkare färgerna sägs generellt höra samman med vårt intellekt, och har också starkt skyddande egenskaper. Rödaktig bärnsten förknippas med rotchakrat, medan gyllene bärnsten hör samman med sakral- och solarplexuschakrat. Röd bärnsten är ganska ovanlig och ligger därför också högre i pris än den traditionellt gyllene bärnstenen. Även grön bärnsten är eftertraktad, och den sägs bland annat ha särskilda healingförmågor såsom förmågan att rena vårt hjärtchakra. Röd och grön bärnsten förekommer oftare som falsk bärnsten än de andra varianterna, vilket man kan vara uppmärksam på.
Hur man kan använda bärnsten
Bärnsten är inte lika vanlig i trumlad form som många andra stenar och kristaller är, utan är mer vanlig i smycken såsom halsband, armband och örhängen. Bärnsten passar också bra att bära just som smycke, då den blir som mest effektiv då den ligger nära vår kropp. Om man har problem i en viss del av kroppen är det bra att ha bärnstenen så nära det stället som möjligt, vilket gör att halsband av bärnsten är särskilt bra att använda för personer med exempelvis astma. Vid huvudvärk kan man prova att lägga stenen på pannan en stund. Bärnsten ger bäst effekt då vi har den inom vår auras område, vilket gör att den också fungerar bra att ha i fickan eller väskan om man inte vill ha den som smycke.
Hitta bärnsten i Sverige
Bärnsten finns att hitta även i Sverige, och den förekommer i första hand vid Skånes södra och västra kust. Man har störst chans att hitta bärnsten efter en storm, då bärnsten sköljs upp på land av de höga vågorna. Mer information om bland annat vilka de bästa fyndplatserna är finns att få på Bärnstensmuseets hemsida. Rå bärnsten är ofta skrovlig till ytan, och förekommer i många olika former. Bärnsten som finns ute i handeln är oftast polerad och ibland också upphettad, bland annat med syfte att göra bärnstenens färg mer attraktiv. Utanför Sverige är kusten öster om Gdansk i Polen ett bra ställe att leta bärnsten på, och denna kust kallas också för just Bärnstenskusten på grund av sina rika fyndigheter.
Äkta och falsk bärnsten
Det är inte helt lätt att avgöra om en bärnsten är äkta eller inte, då falsk bärnsten kan vara mycket lik äkta bärnsten. Falsk bärnsten kan bland annat vara kopal som säljs som äkta bärnsten, och som i vissa fall har behandlats för att vara så lik bärnsten som möjligt. De vanligaste bärnstensimitationerna är gjorda av plast, men också brunt glas och kvartsstenar kan lätt förväxlas med bärnsten.
Det finns några tester som man kan göra för att se om en bärnsten är äkta eller inte. Man kan dra stenen mot exempelvis ylle och sedan lägga den vid små partiklar såsom damm, för att på så sätt se om den blivit elektriskt laddad. På detta sätt kan man se om det är en kvartssten eller glas, då dessa inte blir elektriskt laddade. Man kan känna om bärnstenen känns varm eller kall i handen, känns den kall är det förmodligen en glasbit eller en sten. Ett annat sätt är att lägga stenen i ett glas med vatten med några teskedar salt i, och om det är en äkta bärnsten så flyter den medan många imitationer kommer att sjunka till botten.
Dessa test är de enklaste att göra och riskerar inte att skada stenen, men om man inte blir helt säker genom dessa kan man prova att trycka en upphettad nål mot stenen. Bärnsten kommer då att ryka och avge en doft av trä och kåda, medan plast istället kommer avge en oangenäm, stickande lukt. Plasten kommer heller inte att ryka. Man kan också testa att hälla lite aceton på sin sten, och om ytan löses upp är det inte äkta bärnsten.
Rena sin bärnsten
Bärnsten drar lätt till sig negativa energier av olika slag, och bör därför renas ofta och efter varje medveten användning. Bärnsten kan renas i rinnande, ljummet vatten. Ett tecken på att bärnstenen behöver renas kan vara att den ser grumlig ut, eller att den börjar kännas lite varmare än vanligt. Ett annat tecken kan vara att den istället inte blir så varm när man håller den i handen. Bärnsten bör inte läggas i direkt solljus, då det kan få den att torka ur och sedan lätt gå sönder.