Bergkristall

Bergkristall ses som den främsta av alla kristaller, då den bland annat hjälper till att stärka alla övriga kristallers egenskaper då de används tillsammans. Bergkristallens egenskaper är mycket omfattande, och den går att använda inom många olika områden. Det som gör stenen särskilt speciell är bland annat dess förmåga att transportera bort negativ energi och att lagra positiv energi. Man kan bland annat placera den vid datorskärmen för att avleda den elektromagnetiska strålningen, och på samma sätt kan den användas för att förbättra energierna i ett rum där man nyligen haft ett gräl eller där någon befunnit sig som inte har mått bra.

Bergkristallens förmåga att lagra positiv energi innebär också att den kan lagra särskilda energier eller affirmationer, som den sedan sänder tillbaka ut. Detta kan ske bland annat genom att man håller stenen nära sig under en meditation eller under en upprepning av en affirmation, eller genom att man lägger den på en plats som man vill att den ska ta upp energierna från, exempelvis en plats i naturen som man tycker särskilt mycket om.

Bergkristallen har en positiv effekt på alla våra chakran, men står som mest i kontakt med kronchakrat som är kroppens högsta chakra. Bergkristallen har liksom kronchakrat en ljus energi, men har också möjligheten att skapa alla färger liksom kronchakrat har färgskalan under sig i form av våra olika chakran. Bergkristall används ofta vid healing, då det är en mycket helande kristall som kan användas både vid professionell utövning men också som självhjälp om man har smärta någonstans eller om man vill påskynda läkning. Då den förstärker andra kristallers egenskaper fungerar den också mycket bra som kraftfullt hjälpmedel vid kristallhealing.

Andra egenskaper som bergkristallen har är att den hjälper till att ge klarhet, vad gäller till exempel känslor och tankar. Man kan få hjälp att ta beslut och att lättare kunna känna vad man vill och hur man kan lösa ett visst problem. Bergkristallen hjälper också till att öka ens fokus och medvetenhet, och den kan ge ökad koncentration. Om man lägger en bergkristall under kudden hjälper den till att ge en lugnare sömn och klarare drömmar.

 

Rena sin bergkristall

Bergkristallen används för att rena andra kristaller och sägs till viss del vara självrenande, men många väljer ändå att rena kristallen regelbundet för att ta bort de negativa energier som den har samlat på sig. Det finns flera sätt att rena sina kristaller på, och man kan prova sig fram själv vilken metod som känns enklast och mest effektiv. Ett sätt är att lägga kristallen i ett kärl med vatten, och sedan lägga i några matskedar havssalt i vattnet och låta detta stå i en till två dagar. Havssaltet sägs då dra till sig den negativa energin från stenen och lämna den ren och klar. Man bör dock generellt vara lite försiktig med rening i saltvatten, då en del stenar kan ta skada av både vatten och salt och till exempel spricka efter en tid eller missfärgas. Om man är osäker kan man istället gräva ner sin sten i jorden i några dagar istället, och man kan då använda sig av jorden i en krukväxt om man vill. Att låta sina bergkristaller ligga i solljus i minst en dag renar stenarna samtidigt som de också fylls på med ny energi. Vissa stenar bleks av solljus så även här bör man vara lite försiktig, och man kan i så fall låta dem ligga i ljuset från fullmånen istället vilket är en mildare variant av denna rening och påfyllnad av energi. Kristallerna behöver inte ligga utomhus, utan det räcker att de ligger i ett fönster där solljus eller månljus lyser in. Bergkristall är en av de kristaller som mår bra av att ligga i ljus, medan andra kristaller mår bättre av att förvaras lite mörkare. Man kan också rena sina kristaller på samma sätt som man renar ett rum, då man låter kristallerna omslutas av röken från exempelvis vit salvia.

 

Olika former av bergkristall

Bergkristall är en av de vanligaste mineralerna på jorden och finns att hitta i många länder, däribland Sverige, även om inga större fyndigheter finns här. Kristallerna finns dock att hitta i mindre mängder i bland annat gamla gruvor i Bergslagen samt i norra Sverige längst med berget från Offerdal till Vassijaur. De flesta bergkristaller på marknaden idag kommer från Brasilien, USA och Kina. Bergkristall finns i många olika former och storlekar, och finns att köpa bland annat i form av smycken, tumlade och mindre kristaller att ha med sig i fickan, samt större kluster i hexagonalform att ha i hemmet eller på arbetsplatsen. De sistnämnda är mycket effektiva för att leda bort negativ energi.

Förr köptes stora kvantiteter i bergskristall upp vilket gjorde att priserna steg kraftigt, men idag ligger priserna inte lika högt då detta inte längre sker i samma utsträckning. Ibland händer det att plagierad bergkristall kommer ut på marknaden, vilket man kan se bland annat på att de är onaturligt symmetriska till formen. Bergkristall finns att köpa i de flesta välsorterade butikerna inom andlighet.