Chakrabalansering med kristaller

Ibland kan vi känna oss i obalans i kropp och själ, och en av anledningarna till det kan vara blockeringar i något eller några av våra chakran, vilket gör att livsenergin inte kan flöda fritt och istället stagnerar eller rör sig långsammare. Kroppens chakran är energicentrum där energin flödar i form av spiraler eller hjul, och dessa energicentrum kan vid blockering röra sig för långsamt, men de kan också röra sig fortare än vad de ska. I båda fallen skapas en obalans i kroppen, vilket gör att vi mår dåligt på olika sätt.

Under en chakrabalansering ser man till att kroppens chakran kommer i balans igen, och under en chakrabalansering med kristaller så använder man kristallernas vibrationer för att göra detta. Varje chakra har sin egen vibration, som lägst vid rotchakrat och som högst vid kronchakrat, vilket också gäller för kristaller och färger. Kristaller har särskilda vibrationer och energifrekvenser som alltid är konstanta, medan vibrationerna i våra chakran kan ändras och påverkas. Vid en chakrabalansering placerar man ut den kristall som har motsvarande vibrationer som ett visst chakra när det är i balans, och när kristallen läggs ovanpå chakrapunkten tonar energin in sig på kristallens energi, och en balansering sker.

 

Hur en chakrabalansering med kristaller går till

Innan man börjar själva chakrabalanseringen kan man se till att ordna en lugn stämning i rummet, vilket man kan göra genom att dämpa belysningen, tända ett ljus och eventuellt använda sig av rökelse eller eteriska oljor. Det är viktigt att man använder en ljushållare som inte kan ta eld ifall man somnar ifrån ljuset, och att man ställer det där det inte är något vinddrag. Om man vill kan man ha rogivande musik i bakgrunden. När man tagit fram sina stenar som man ska använda vid chakrabalanseringen lägger man sig på rygg på ett bekvämt underlag, och placerar sedan ut kristallerna på kroppens sju största chakrapunkter; rotchakrat, sakralchakrat, solar plexuschakrat, hjärtchakrat, halschakrat, pannchakrat och kronchakrat (läs mer om varje chakras placering här). Oftast räcker det med omkring 20 minuter för att kristallerna ska ha hunnit göra sitt jobb, men ibland kan längre tid behövas. En del kan känna i kroppen när balanseringen är klar, då man till exempel börjar bli rastlös och känner att man vill röra på sig. Om man är osäker på om alla chakran är balanserade kan man hålla en pendel över varje chakra, och fråga om det är balanserat och låta pendeln visa svaret. Kristallerna gör sitt jobb utan att man behöver anstränga sig eller göra något särskilt, och det gör därför heller inget om man skulle somna vilket är lätt hänt. Dock kan det vara så att man hamnar i ett slags meditativt tillstånd istället, och det kan kännas som om man är någonstans mellan sömn och vakenhet. Om man vill ge lite extra kraft till balanseringen kan man gå igenom ett chakra i taget och visualisera hur färgen lyser från chakrat och se framför sig hur det kommer i balans.

 

Kristaller som passar bra att använda

Vid chakrabalansering med hjälp av kristaller använder man sig av kristallernas vibrationer för att tona in varje chakra till sin vibration, och därför använder man olika kristaller beroende på vilket chakra kristallen ska balansera. Då varje chakra symboliseras av en färg som också har en viss vibration, använder man oftast kristaller som motsvarar färgen för det specifika chakrat. Ibland kan det dock vara så att en sten har en annan färg än chakrat, men fortfarande har chakrats speciella vibration. Det finns också kristaller som går bra att använda till fler än ett chakra. Nedan följer en lista med exempel på stenar som passar bra att använda för balansering av varje enskilt chakra.

Rotchakrat: hematit, granat, röd jaspis, svart turmalin, snöflingeobsidian, rökkvarts

Sakralchakrat: månsten, citrin, orange kalcit, karneol, bärnsten

Solar plexuschakrat: citrin, guldkalcit, gul jaspis, gul tigeröga

Hjärtchakrat: rosenkvarts, aventurin, malakit, grön turmalin

Halschakrat: blå kyanit, blå kalcedon, blå aragonit, blå topas

Pannchakrat: ametist, sodalit, lapis lazuli, sugilit

Kronchakrat: Kvarts, bergkristall, vit kalcit, selenit, ametist, kyanit

För att veta vilken sten man ska köpa och använda sig av kan man lägga märke till vilken sten som man dras till, och om man får en positiv känsla när man håller den i handen. Man kan också välja den sten som man tycker ser finast ut och som man helst skulle vilja ha, då det oftast också är den som man behöver. Kristaller finns bland annat att köpa på kristallrummet.se.

Det är bra att tänka på att rena stenarna innan man börjar använda dem, för att de energier som de har samlat på sig inte ska störa balanseringen.