Citrin

Citrin är en kraftfull kristall, som verkar renande och energigivande i alla delar av livet. Den stimulerar vårt solar plexuschakra och vårt sakralchakra, men också vårt kronchakra. Citrin verkar renande för samtliga chakran. Naturlig citrin är ganska sällsynt och svår att få tag i, och många av de citriner som finns på marknaden är inte äkta citrin utan upphettad ametist. Citrin kan hittas i bland annat Brasilien, Burma, Madagaskar, USA, Namibia, Ryssland, Argentina, Spanien och Skottland. Namnet citrin kommer från dess färg, som liknar färgen från en citron.

 

Falsk och äkta citrin

En större andel av de citriner som säljs är så kallad falsk citrin, vilket betyder att det egentligen är en ametist eller rökkvarts som hettats upp för att få färgen av en citrin. Dessa säljs sedan under namnet citrin, och sägs ha samma egenskaper som en äkta citrin, dock något svagare. Andra menar att dessa citriner inte alls har samma egenskaper, och att de tvärtom kan ha omvända egenskaper vilket gör att kristallen kan ha motsatt effekt mot vad man tänkt när man köpte den. En del säger att en falsk citrin som bildats från en ametist egentligen har samma egenskaper som just en ametist. En naturlig citrin är formad som en sexsidig stav, och är inte formad som en tand med runda kanter vilket en falsk citrin ofta är då den har brutits från en ametistgeod. Citrin förekommer inte i dessa geodformer. Naturlig citrin är ofta gråfärgad eller svagt gulfärgad (som färgen av vitt vin), och har inte den vita botten och färgen av mörk rödorange på den övre delen av kristallen vilket en bränd ametist har. De flesta trumlade citriner är falska, då en äkta citrin ofta ses som för värdefull för att göra trumlade kristaller av. Det finns dock de som säljer trumlad, äkta citrin, och man skriver då ofta att den är naturlig eller äkta i beskrivningen av kristallen. Äkta, trumlad citrin är ofta delvis genomskinlig och rökfärgad eller svagt gulfärgad.

 

Egenskaper

Citrin är en kristall som står för glädje och energi, och detta tillsammans med dess svagt gula färg gör att den ibland kallas för solens kristall. Citrin verkar skyddande för vår aura, och hindrar bland annat andra människors negativa energier att nå oss. Detta gör den också bra att använda som skydd vid exempelvis meditation, då man öppnar upp sig och blir mer mottaglig för olika energier. Istället för att själv absorbera de negativa energierna omvandlar citrinen energin till positiv energi, vilket gör att kristallen inte behöver renas efteråt. Citrin är också en bra sten att använda för att motverka negativa energier i hemmet, hos exempelvis en familj med mycket konflikter. Citrinens förmåga att omvandla något negativt till positivt ses också i dess egenskap att förbättra vårt självförtroende och självkänsla och att ge glädje, och den sägs också verka positivt vid depression, trauman, självdestruktiva beteenden och fobier. Den kan hjälpa vid sorg, rädslor och förändringar, och hjälper oss att omvandla känslor till positiv handling. Stenen sägs stimulera vår hjärna och ge ökad motivation, kreativitet och koncentrationsförmåga. Citrin kallas ibland för överflödets sten, och sägs främja välstånd och verka positivt vid affärer, och dra till sig pengar samtidigt som den främjar generositet.

Citrinens egenskaper sägs också påverka oss kroppsligt på olika sätt, bland annat sägs den kunna användas till att lindra ögonproblem och minska celluliter. Dess renande effekt hjälper till att dra ut gifter ur kroppen, och den har en positiv påverkan på infektioner i njurar och urinblåsa. Då citrin påverkar området runt andra och tredje chakrat, är den bland annat bra för vår matsmältning och för att motverka förstoppning. Citrin är också bra mot sömnsvårigheter och vid mardrömmar.

 

Hur man kan använda sig av citrin

Citrin passar bra att ha i form av ett smycke såsom en ring, örhängen eller ett halsband, men går också att förvara i exempelvis en ficka för att ha den nära kroppen. Inom Feng Shuin rekommenderas det att man lägger en citrin i hemmets bortersta punkt till vänster från ingången, då detta hörn står för välstånd och pengar vilket citrinen attraherar. Man kan också ha en citrin i plånboken för att främja pengaflödet in och för att undvika att man spenderar för mycket pengar. Vid meditation kan man använda ett klot av citrin för bästa effekt av stenens egenskaper.

 

Köpa citrin

Naturlig citrin är ganska sällsynt, och kan därför vara svår att få tag i. Falsk citrin är dock vanlig, och finns att köpa i de flesta butiker som säljer stenar och kristaller. Dessa nämns ofta som endast citrin, medan det ska stå beskrivet om det är en naturlig citrin. För att vara säker på att det verkligen är en naturlig citrin man köper bör man även undersöka hur stenarna ser ut innan man köper dem.

 

Att rena citrin

Citrin är en av de kristaller som inte behöver renas, då den inte tar in någon negativ energi. En del vill dock rena den i alla fall, vilket man kan göra. Citrin är en ganska tålig kristall, och kan därför renas på alla de olika sätt som rekommenderas för rening av kristaller. Några av dessa sätt är att skölja kristallen i vatten, låta den ligga i havssalt eller att föra den genom röken från vit salvia. Läs mer om rening av kristaller här. Det enda som man ska vara lite försiktig med när det gäller rening av citrin är att låta den ligga för länge eller för ofta i solljus, då det starka ljuset kan få kristallen att tappa färg.