Fem jordande kristaller

När man arbetar med andevärlden eller mediterar är det lätt att de höga energierna gör oss ojordade, vilket kan ge flera negativa effekter på exempelvis vårt mående. Tecken på att man är ojordad kan vara att man känner sig ofokuserad, frånvarande, trött och orkeslös och överstimulerad och yr. För att jorda sig kan man använda sig av stenar och kristaller med jordande egenskaper, och det är ofta stenar i mörka färger som har förbindelse med vårt rotchakra och fysiska kropp. Stenarna kan man ha på sig dagligen i form av exempelvis halsband eller armband, eller kan man ha dem vid sig under tiden som man arbetar med andevärlden och efteråt för att jorda sina energier igen. Nedan är exempel på några av de mest effektiva stenarna när det gäller jordning. Samtliga stenar finns att köpa i de flesta välsorterade butiker som säljer kristaller och stenar.

 

Hematit

Hematit är en av våra mest jordande stenar, och den hjälper också till att ta bort negativa energier från vår kropp. Stenen är som mest effektiv som jordande sten då den har fysisk kontakt med vår kropp, och man kan därför med fördel bära den i form av ett armband eller halsband. Man kan också hålla den i handen, och hematit i form av stavar eller ägg är särskilt effektiva att använda sig av för att rikta och fördela den jordande energin. Magnetisk hematit är den form av hematit som har störst jordande egenskaper. Hematit hjälper till att balansera våra chakran, och hjälper oss att komma tillbaka till vår kropp och till vardagen efter att vi arbetat med andevärlden eller med kristaller som har höga vibrationer.

 

Rökkvarts

Rökkvarts är en mycket jordande sten som också har beskyddande egenskaper. Om vi håller i stenen eller har den på oss sägs den skydda vår aura mot negativa energier, och den verkar också skyddande mot skadliga energier i vår närmiljö såsom elektromagnetisk strålning. Rökkvarts stimulerar vårt rotchakra, och hjälper oss därmed att komma ner i vår kropp. En sak att vara uppmärksam på är att det ibland säljs falsk rökkvarts, och den är ofta mycket mörkare än en äkta rökkvarts, som ska vara genomskinlig.

 

Unakit

Unakit är en bra sten att använda sig av för att jorda sig efter att man exempelvis mediterat eller arbetat med andevärlden. Unakit ger också en lugn energi, både till den som bär den och till den närmaste omgivningen. Den kan också användas för att neutralisera elektromagnetiska strålningar och föroreningar. Unakit balanserar våra känslor, vilket bidrar till den lugnande och jordande effekten som stenen har. Unakit kan med fördel bäras som ett halsband, då den på detta sätt finns nära vårt hjärtchakra vilket stenen stimulerar med sina energier. Om man vill använda unakit för att jorda sig ska man välja en sten som har så mörka färger som möjligt för största effekt.

 

Svart kyanit 

Svart kyanit är känd för bland annat sina jordande energier, och den ger också ett starkt skydd mot negativa energier vid spirituellt arbete. Svart kyanit stimulerar vårt rotchakra, vilket också bidrar till dess jordande effekt. Den får oss att känna ett starkare band till naturen och den fysiska världen, och ger oss beskydd och ett starkare energiflöde i vårt chakrasystem. Svart kyanit är en omtyckt sten att använda vid jordning, då den samtidigt ger påfyllnad av energi. Även blå kyanit, den vanligaste varianten av kyanit, passar bra för jordning vid spirituellt arbete. Kyanit tillhör den grupp av stenar som inte behöver renas då de inte lagrar några negativa energier, men den kan ändå må bra av att renas då och då.

 

Svart turmalin

Svart turmalin är jordande och skyddande, och kan bland annat användas som skydd mot elektromagnetisk strålning från exempelvis mobiler. Stenen skyddar också mot negativa energier och negativ stress, och en del menar att det är den bästa stenen för detta ändamål. Svart turmalin sägs inte bara skydda mot negativa energier, utan den sägs även transformera dessa energier till positiv energi. Att bära turmalin runt halsen är ett bra sätt att hålla sig skyddad på, men man kan också lägga en bit turmalin mellan sig och det som avger strålning och negativa energier för att få en skyddande effekt. Vid arbete med andevärlden eller under meditation kan man hålla i eller bära en svart turmalin för att hålla sig jordad och skyddad mot negativa energier. Som de flesta andra jordande stenar står även svart turmalin i förbindelse med vårt rotchakra.